Българската телеграфна агенция (БТА) се включва в европейската инициатива "Фестивал на новия европейски Баухаус" с форум, на който ще постави акцент върху бъдещето и развитието на историческата сграда на агенцията в София, която да бъде пример за прилагането на основните ценности на инициативата: естетична, зелена и достъпна за местната общност. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев ще открие форума в 10:00 ч. в зала "МаксиМ" на Агенцията.
БТА от 14 декември 2021 година е партньор на инициативата на Европейската комисия за създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот "Нов европейски Баухаус". На форума ще бъдат представени проектите след проведения конкурс сред студентите от Лесотехническия университет в София за промяна на пространството пред сградата на БТА от паркинг в естетично, зелено и приобщаващо място. Фестивалът "Новият европейски Бухаус" се провежда между 9 и 12 юни в Брюксел и извън него.
Във форума на БТА ще участват Мария Габриел - ръководител на инициативата "Нов европейски Баухаус" - чрез ZOOM, Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, чл.-кор. проф. д. н. Иван Александров Илиев - ректор на Лесотехническия университет, Десислава Билева - заместник-кмет на Столична община по направление "Зелена система, екология и земеползване", доц. д-р инж. Борис Цанков, заместник-ректор по развитие и информационни технологии на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), представители на Фондация "Колективът". За участие са поканени Борислав Сандов - заместник-министър председател и министър на околната среда и водите, и Здравко Здравков - главен архитект и ръководител на направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.
"Новият европейски Баухаус" обединява граждани, експерти, фирми и институции, за да преосмислят устойчивия живот в Европа и извън нея. Партньорите на инициативата се обединяват в платформа за експериментиране на нови идеи и материали. Инициативата подкрепя положителната промяна и чрез предоставяне на достъп до финансиране от ЕС за красиви, устойчиви и приобщаващи проекти.
БТА работи по няколко проекта, които ще трансформират централния офис, намиращ се на едно от най-замърсените места в София - бул. "Цариградско шосе", в близост до Орлов мост. Една от основните задачи на Агенцията е да направи сградата на БТА енергийно ефективна, като бъде намалено потреблението на електрическата и топлинната енергия чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници. В процес на реализиране е проект за осигуряване на достъпност до Националния пресклуб на БТА за хора с намалена подвижност чрез изграждане на асансьор.
Екипът на БТА е разработил проект за трансформирането на част от покрива, оформен като тераса, в зелена градина, която ще е пример за ефективно решение на проблема с "топлинните острови", който се наблюдава в големите градове, включително и в София. Ефектът на градския "топлинен остров" се появява в градовете, където тъмните покриви на сградите, черният асфалт и бетонните настилки концентрират топлината на слънчевото греене през лятото и се "напичат" неимоверно, коментират от GreenTech.bg. Това води до нагряване на цялата атмосфера в града. На свой ред това сгорещява цялата среда в града. Ситуацията се влошава от работата на двигателите на автмобилите с ДВГ, работата на климатици и т.н. В крайна сметка, температурата на средата в града се оказва с няколко градуса по-висока от тази на околната среда извън града, допълват още от GreenTech.bg.
Друг проект, върху който БТА работи, е трансформирането на паркинга пред сградата на БТА в зелено пространство, което да бъде достъпно не само за служителите и гостите на Агенцията, но и за всички жители на квартал "Яворов" и на София.
БТА работи активно за въвеждането на "зелен" транспорт чрез покупката на електрически превозни средства за кореспондентите си.
В рамките на днешния форум от Фондация "Колективът" ще представят своя проект "Реките на София" - единствения български финалист на годишните награди на инициативата за 2022 г.