Министерството на околната среда и водите започна с кръгла маса в Пловдив поредица от срещи с представители на бизнеса в цялата страна. Целта им е държавата и местните власти да обяснят какви са условията за подпомагане и каква е регулацията, за да преминават плавно към зелена икономика и дигитална среда. Това каза пред журналисти вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.
Новият план на ЕК RePower EU, Фондът за справедлив преход, европейското финансиране по оперативни програми, Националният план за възстановяване и устойчивост са били темите, които са коментирали министър Сандов и областният управител Йордан Иванов при разговорите, които се състояха в Областната администрация. 
Всички тези програми са огромна поредица от финансови инструменти на стойност над 50 милиарда лева, които през следващите няколко години ще могат да влязат в българската икономика, каза Сандов. По думите му те ще допринесат за по-добра енергийна и ресурсна ефективност и за създаването на по-качествени продукти. Това, което остава, е комуникация, добри практики за обмяна, ясна регулаторна база, прозрачност при вземане на решения, дигитализация, за да постигаме по-бърз поток между отделните звена и преодоляване на всички пречки по трасето като корупция, свръхбюрокрация, неразбиране и забавяне на процедури, допълни министърът.