Действието на филма на режисьора Кристиан Мунджиу "R.M.N." (на румънски абревиатура за ядрено-магнитен резонанс) се развива в неназовано мултиетническо село в планините на Трансилвания, но конфликтите на етноцентризъм, расизъм и национализъм, които го пропиват, могат да се случват почти навсякъде, предаде Асошиейтед прес.
Филмът е включен в конкурсната програма на 75-ото издание на кинофестивала в Кан. 
От всички филми, които се съревновават за наградата "Златна палма", никой не е толкова актуален, колкото "R.M.N.". Филмът, използвайки румънски микрокосмос, улавя битките "ние срещу тях", които се разиграват в цяла Европа и извън нея - навсякъде, където се сблъскват имиграцията и националната идентичност.
Мунджиу, прочутият румънски режисьор на забележителната драма за абортите от 2007 г. "4 месеца, 3 седмици и 2 дни", отдавна е свикнал филмите му да бъдат описвани като мрачни портрети на далечна Източна Европа. Това е карикатура, която той отхвърля, особено когато става дума за "R.M.N."
"Когато според журналистическите тълкувания това е поредната мрачна картина на тази страна, ами добре, тя не е за тази страна или не е само за нея", заяви Кристиан Мунджиу пред репортери в неделя. "Добре е да проверявате собствените си избори в собствените си страни", допълни режисьорът. 
Когато местна пекарна, която се нуждае от работници, тъй като повечето хора са заминали в чужбина, за да търсят работа, наема няколко мъже от Шри Ланка, и без това сложната смесица от етноси в румънско село - румънци, унгарци, германци, става все по-нестабилна.
Филмът "R.M.N." обаче, който включва 17-минутен единичен кадър на спорно градско събрание, от самото начало подтиква към въпроса кой точно е аутсайдер и на кого се полага да определя традициите. В крайна сметка може да се каже, че дори местните мечки в селото имат право на глас.
"Какво е традицията? Правим нещо, защото някой го е правил преди. Но защо точно правим това? Ако разровим надълбоко, това е начин да се преборим със страха, който изпитваме от нещо. Това е начин да отприщим тези насилствени импулси, които имаме", допълва режисьорът", казва Кристиан Мунджиу. 
"Съжалявам, че трябва да го кажа, но ние сме много, много жесток животински вид. И ни е необходимо съвсем малко, за да идентифицираме другия като враг. Това може да се види днес във войната в Украйна", допълва румънският режисьор.