На церемония днес БЧК-Варна отличи 26 доброволци и свои партньори от неправителствения сектор и бизнеса. Председателят на организацията Илко Раев посочи, че през миналата година червенокръстците са подкрепили в региона над 20 хиляди души в неравностойно положение. Повече от две хиляди варненци са занесли в централата на БЧК различна помощ за бежанците от Украйна. Раев поздрави за активността им доброволците от Младежката организация на БЧК във Варна. По думите му, през миналата година те са помогнали да бъдат раздадени близо 300 тона храни на над 10 000 социалнослаби жители на областта.
Със златен медал днес бе отличен председателят на Окръжния съд в града Марин Маринов. По думите на Раев, наградата е за неговата дългогодишна подкрепа към БЧК, както и за личната му ангажираност с реализацията на проекти, насочени към превенцията от зависимости.
Отличието „Заслужил деятел“ получиха Жанина Йорданова, директор на Регионалния център по трансфузионна хематология, и Искра Петрова, специалист в секретариата на БЧК – Варна. Бяха наградени още доброволци от общините Дългопол, Ветрино, Бяла, Долни чифлик, Вълчи дол и Суворово. Отличия получиха четирима доброволци от Младежкия Червен кръст, както и две от големите търговски вериги, които са реализирали кампании в помощ на нуждаещите се.