Това, че България направи тази първа твърда крачка, помогна на целия Европейския съюз да заеме същата твърда позиция, заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в коментар по темата за газа от Русия, след като участва в откриването на нов офис в София на Българско-турската търговско-индустриална камара.
Лично получих поздравления за нашата позиция от много европейските лидери, допълни Петков.
Бях уверен от Европейската комисия, че всички излизат с ясната позиция, че плащанията ще бъдат в уговорената валута, плюс декларацията, че това плащане е извършено. Не мисля, че руската държава може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз, смята премиерът. 
По повод критиките на опозицията от ГЕРБ-СДС, които те отправиха към антикризисните и антиинфлационни мерки на правителството, Петков заяви, че с тях се цели единствено „вкарване на напрежение и изкуствено подклаждане на страсти“. Петков ги определи като неоснователни. 
По темата за европейската интеграция на Република Северна Македония и вчерашната му среща с европейския комисар по съседството и разширяването Оливер Вархеи, българският премиер увери, че самостоятелно не е поемал никакви ангажименти.
Кирил Петков обяви още, че предстои усилена комуникация между бензиностанциите и Министерството на финансите, за да бъде уговорен механизмът на получаване на отстъпката от 25 стотинки, които предстои всеки да получава при зареждане на автомобила си.