Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса призова днес хората да отхвърлят опитите, които според него се правят за разпалване на расова и религиозна дисхармония, след като в много части от страната избухнаха сблъсъци заради подхода на правителството към опустошителната икономическа криза, предаде Ройтерс.
"Сега е моментът всички шриланкийци да се обединят като един, да преодолеят икономическите, социалните и политическите предизвикателства", заяви Раджапакса в Туитър.
"Призовавам всички шриланкийци да отхвърлят подривните опити за тласкането им към расова и религиозна дисхармония. Жизненоважно е насърчаването на умереност, търпимост и съвместно съществуване", каза той.
Осем човека бяха убити при съпроводени с насилие улични протести тази седмица, а общественият гняв не беше успокоен дори след оставката на по-големия брат на президента Махинда Раджапакса като премиер и наложения полицейски час. 
Хората в Шри Ланка обвиняват династията Раджапакса за икономическия срив, довел до значителен недостиг на гориво, газ за домакински нужди и други важни продукти, отбелязва Ройтерс.
Страната има дълга и кръвопролитна история на етнически напрежения. През 2009 г. приключи 26-годишна гражданска война, след като силите за сигурност постигнаха победа над бойците от малцинствената тамилска общност. 
Население на Шри Ланка в мнозинството си се състои от синхалски будисти. В страната има също мюсюлмани, хиндуисти и християни.