Русия струпва десетки хиляди военни в опит да засили офанзивата си в източната част на страната, заяви президентът Володимир Зеленски.

Предстои решаващ период за Украйна, тъй като руските сили се преоборудват, обновяват и преразпределят, твърдят западни представители.

Съединените щати и Великобритания съобщиха, че проучват дали руските сили са използвали химически оръжия в Мариупол. Битката за контрола върху ключовия пристанищен град продължава.

Украйна не разполага с необходимите оръжия, за да спаси Мариупол, каза Зеленски.

Екип на американската телевизия CBS се срещна с него в тъмните коридори на командния му център в Киев. Репортерът разказва, че това е крепост, пълна с войски, картечници, мини, експлозиви. Президентът и неговият персонал живеят в укрепленията от началото на войната.

„Тук трябва да е тъмно, не можете да включите осветлението, защото бомба може просто да долети по време на въздушен удар. Преди да направя нещо, анализирам ситуацията. Винаги съм го правил спокойно, без хаос. Може да не съм най-силният воин. Обичам семейството си. Искам да живея още много години, но избирайки дали да бягам или да бъда с моя народ, разбира се, че съм готов да дам живота си за страната си“, казва Зеленски във видеото.