Пореден опит за дипломатическо разрешаване на конфликта между Русия и Украйна. Делегации на двете страни провеждат преговори чрез видеовръзка, след като предишния път се срещнаха на живо в Беларус. Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова за още санкции спрямо Москва и бойкот на компаниите, които все още продължават дейността си в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново потвърди, че "операцията" в Украйна върви по план, а Москва разполага с достатъчнa военна сила, за да изпълни всичките си цели, без да има нужда от помощ от Китай.

Виртуален четвърти кръг от преговорите между Киев и Москва в опит да бъде сложен край на конфликта. Исканията на Украйна остават същите, заяви в Туитър съветникът на президента Зеленски.

"Позициите ни остават непроменени - мир, незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на всички руски войски. Единствено след това можем да говорим за междусъседски отношения и политически различия", заяви Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски.

Ситуацията в Украйна беше тема на разговорите в Москва между първите дипломати на Русия и Катар.

"Оценяваме желанието на Катар да се опита да помогне за постигане на съгласие по въпросите, които са на дневен ред, като се вземат предвид интересите на общата европейска сигурност, включително сигурността на Украйна, сигурността на Русия, и като се отчете необходимостта територията на Украйна да не представлява заплаха за Руската федерация", заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Междувременно Русия и Китай отрекоха твърденията на САЩ, че Москва е поискала китайска военна и икономическа помощ в отговор на западните санкции.

"Русия има собствен независим потенциал да продължи операцията. Както казахме, тя върви по план и ще завърши навреме и изцяло", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

"Напоследък Съединените щати последователно и злонамерено разпространяват дезинформация, насочена към Китай във връзка с Украйна. Винаги сме имали конструктивна роля при настояването за мир и призивите за преговори. Важно е всички страни да останат сдържани, да успокоят напрегнатата ситуация, вместо да наливат масло в огъня", каза Чжао Лиджан, говорител на външното министерство на Китай.

От Лондон обаче дойде критика спрямо Китай, че от началото на войната Пекин нито осъжда, нито одобрява действията на Русия в Украйна.