Търсите забавно и релаксиращо хоби, с което поне за малко да забравите за тревогите от деня? Всичко ви е омръзнало и искате нещо различно? Ако е така, шиенето на гоблени е точно това, което ви трябва. 

Някога считано за старомодно занимание на жените с много свободно време, днес шиенето на гоблени е едно от най-модерните и вдъхновяващи хобита за всички възрасти. И не е трудно да разберем защо. Не само че това е релаксиращо и забавно занимание, но е и далеч от технологиите, които непрекъснато контролират живота ни.

Шиенето на гоблени е по-лесно, отколкото изглежда

Ако самите вие все още не сте усетили тръпката от ръкоделието, а само сте се възхищавали на готовите гоблени на вашите майки и баби, е нормално да решите, че е много сложно. Независимо дали изберете традиционен модел или гоблен с диамантни, ние ще ви улесним.

Всички тези перфектни бродирани сюжети изглеждат толкова съвършено, че може да изглеждат невероятно сложни за един начинаещ.

За щастие можете да започнете да създавате и вие такива красоти, като използвате само един прост бод. Когато придобиете повече увереност, можете да усвоите и повече стилове. А това, повярвайте, ще се случи, преди да се усетите.

За абсолютно начинаещи има комплекти гоблени за шиене, в които има всичко необходимо, за да започнете. Процесът е опростен максимално, така че да навлезете лесно в света на ръкоделието.

Панамата, която ще бродирате, е разграфена предварително, което ви гарантира, че крайният резултат ще бъде красиво завършен гоблен. Има и гоблени с щампа, които са по-лесни за начинаещите, тъй като всеки бод не се забелязва толкова отчетливо. Дори да сбъркате някъде, това ще остане незабележимо на общия фон.

Не се отказвайте, дори да решите, че не ви се отдава. Не бързайте с изводите и упорствайте. Заниманията с иглите и конците ще ви донесат само ползи в дългосрочен план, а в днешно време има множество съвременни гоблени, които да ви пленят.

Ето и повече за ползите от шиене на гоблени:

  1. Шиенето на гоблени ви помага да живеете по-бавно

Напрегнатият ни график ни принуждава да живеем на пълни обороти и непрекъснато да сме в движение. Това прави релаксиращите занимания изключително важни. Ако не отделяме време за презареждане на силите, в един момент буквално няма да се справим със задачите си.

В тази връзка, според скорошно проучване само 45 минути ръкоделие дневно успяват да елиминират щетите, които стресът безмилостно нанася на здравето и психиката ни.

Ето защо шиенето на гоблен е чудесен начин да ограничите нивата на кортизол. Това само по себе си е достатъчно, за да се почувствате по-спокойни и уравновесени.

  1. Шиенето на гоблени ви прави по-креативни

Това е може би най-очевидното предимство на заниманията с шиене на гоблен. Това красиво хоби ви позволява да подобрите своята креативност и да почерпите вдъхновение за другите сфери на живота ви.

  1. Шиенето на гоблени ви учи на търпение

Въпреки безкрайните възможности за творчество, шиенето на гоблен може да бъде и монотонно . Вероятно ще разшивате, ще сменяте конци. Поради това търпението е задължително.

Ако досега сте били ужасно нетърпеливи, ще разберете, че търпението  винаги е възнаградено.

  1. Шиенето на гоблени ви спасява поне временно от технологиите

Друго много приятно предимство на заниманията с гоблен е така необходимата почивка от технологиите. Действително не се нуждаете от интернет точно за това.

  1. Шиенето на гоблени ви мотивира да обърнете повече внимание на своите нужди

Всяка жена знае колко е трудно понякога да намериш малко време за себе си. Инерцията така унася, че дори когато имаш възможност за уединение, не си го позволяваш.

Когато нещо ви е интересно и забавно обаче, несъзнателно ще започнете да търсите повече време за него. Това ще ви насърчи да забавите темпото, да се отпуснете от повтарящите се процеси и с малко усилия да направите чудеса от панамата.

Първата стъпка, за да се случи всичко това, е са изберете своя първи гоблен или пък може би няколко. В комплекта ще откриете всичко, за да започнете веднага. От вас се иска единствено вдъхновение и ентусиазъм – две неща, които само могат да направят живота ви по-красив и удовлетворяващ. А за най-креативните препоръчваме да опитате изработването на картини по номера.