Volkswagen пусна два модела електрически спортни превозни средства ID.4 в Китай, хвърляйки ръкавицата на Tesla на най-големия автомобилен пазар в света, предава Reuters.

Моделът ID.4 CROZZ се произвежда от съвместното предприятие на Volkswagen с FAW Group, докато ID.4 X – от това със SAIC Motor.

Моделите бележат началото на голям тласък на Volkswagen на пазара на електрически превозни средства в Китай, следвайки примера на Tesla и Nio там.

Германската група не разкри цени. Но от презентацията при пускането става ясно, че двата SUV модела, които са по-големи от седана Model 3 на Tesla, ще е под 250 000 юана (37 450 долара) след приспадането на субсидиите, които китайското правителство отпуска за електрически коли.

За сравнение стартовата цена на Model 3 в Китай в момента е 249 900 юана, отново след субсидирането.

Моделите ID.4 имат пробег от над 400 километра и ще предлагат редица актуализации на софтуера.

Щефан Воленщайн, който оглавява звеното на VW в Китай, заяви, че компанията планира да пусне още осем семейни електрически модела в Китай до 2023 г.

Продажбите на електрически, вградени хибридни и задвижвани с водород автомобили в Китай се очаква да нараснат до 20% от общите такива на нови автомобили до 2025 г. В момента техният дял е 5%.

Само тази година се очаква в страната да бъдат продадени около 1.1 млн. „зелени“ автомобили.