Започва процесът на подмяна на всички уреди за дялово разпределение на топлинна енергия - топломери, топлинни разпределители и водомери, с такива, позволяващи дистанционно отчитане. До 1 януари 2027 г., всички водомери, разпределители и топломери, които не са с дистанционен отчет, трябва да бъдат сменени с такива с дистанционен отчет.

"В условията на пандемия едно от основните предимства на уредите за дистанционно отчитане е, че не е необходимо абонатите ни да чакат идването на място на инкасаторите. Чрез тези уреди служителите във фирмите за топлинно счетоводство засичат уредите всеки месец от разстояние, без да влизат в жилищата.", каза инж. Севдалин Желев, директор на Топлофикация Русе. Всеки клиент има реалната възможност за осъществяване на по-добър контрол на потреблението си, както и се намалява възможността за неправомерно използване на топлинна енергия.“, посочи директорът на Топлофикация Русе.

Най-важното предимство на тези устройства обаче е прецизното, бързо и коректно отчитане на топлинната енергия. То вече е възможно по дистанционен начин. Призоваваме абонатите сида преминат на дистанционен отчет, за да изберат удобство за 10 години напред. Не е нужно да чакате седем години, за да направите нещо полезно за вас“, посочи инж. Желев.

По думите на директора на Топлофикация Русе всяка етажна собственост, която в момента е със годишен отчет, може да премине към дистанционно отчитане на индивидуалните разпределителни устройства и водомерите за топла вода в имотите. Необходимо е решение от Общото събрание. „Преди началото на новия отоплителен сезон е подходящо време всеки наш абонат да избере и премине към новата и по-модерна система за отчитане на топлинната енергия. Технологията е приложима както за битови абонати, така и за обществени сгради.“, обясни инж. Желев и напомни, че самите уреди могат да се закупят от фирмите за топлинно счетоводство.

Топлофикация - Русе предлага реален отчет от дълъг период от време. Към момента около 2000 абоната се възползват от реален дистанционен отчет. Дружеството предлага средства за дялово разпределение с дистанционно отчитане "Сименс" на най-добрите цени и извършване точно и качествено, без аналог в страната, услугата топлинно счетоводство.