Русенската топлофикация отдавна анонсира своите планове за подобряване на екологичните си параметри. До 2020 година тези планове изглеждаха някак далечни и предназначени за бъдещи поколения. Затова и  изненадващо дойде новината, че тази година Топлофикация Русе ще среже не една, а цели три ленти на чисто нови инвестиции, направени точно за подобряване на въздуха в Русе, съобщиха от дружеството.

Първо

За новия отоплителен сезон в Топлофикация ще заработи модерна сероочистваща инсталация. На човешки език това означава, че съоръжението ще улавя както 97% от вредните въглеродни емисии, така и финните прахови частици. Пушекът, който ще излиза от най – големия комин в града ще бъде като състав близък до този на водната пара.  Отделно от това въведената нова горивна смес като комбинация на въглища и биомаса допълнително ще подобри екологичните параметри

Второ

Предстоящата зима в Топлофикация Русе ще заработят и три газови когенератори, които ще произвеждат 100% чиста и екологична енергия.

Остава въпросът защо едновременно се изгражда и сероочистваща инсталация и газова алтернатива.

Експерти твърдят, че това не е просто опит за превръщане на топлофикация в зелено дружество, а инвестиция с далновидност. Причината е, че на този етап цената на синьото гориво е рекордно ниска за България, но тъй като ние не можем свободно да се договаряме за нея, възможностите за ползване на комбинирано гориво може да регулира цената за крайния потребител.  

Отделно от това се решава един подценяван проблем, като резултат от дейността на земеделските производители. Само до преди няколко години гледката на запалени стърнища, с цел изгаряне на остатъците от земеделските култури, които не участват в процеса на преработка беше съвсем характерна гледка. Гъст черен пушек, който като вреди надминава и най неекологичното производство.  Такъв е примерът със слънчогледовите,царевичните и житните насаждения – замисляли ли сме се какво става с огромните стебла... Участието на този остатък в производството на топлинна и електро енергия е стъпка не само към използване на екологични горива, но и решение на проблема на земеделска страна като нашата.

 

Резултатът

Реализирането на двете огромни инвестиции в една и съща календарна година ще направи  подобряването на качеството въздуха на русенци осезаемо.  Гъвкавите решения на русенското парно ще гарантират и приемлива цена за абонатите и, а това е добра новина именно днес, когато безработицата в следствие на пандемията е застрашаващ проблем, обобщават от Топлофикация Русе.