„Много сме притеснени, наближава зима, ще започнат дъждовете, а след тях и снеговете и покривът пак ще протече. Вече повече от двадесет години съм председател и ми е болно да гледам как едно хубаво читалище се руши и си отива. Понякога имам чувството, че някой иска да го затрие“. Това каза вчера в редакцията на „Утро“ председателят на русенското читалище „Васил Левски“ Тодор Кръстев. Той и неговите колеги са сериозно разтревожени, че им предстои още една зима в студената сграда, която освен всичко друго вече тайно започва да тъне в мизерия и отвън. 
През януари тази година написах докладна записка до кмета Пламен Стоилов и в нея описах трагичното положение, разказа Тодор Кръстев. „През зимните месеци
читалището потъна във вода - течеше от покрива
изгнилите тръби на улуците не бяха в състояние да поемат водата и затова вътре всичко се намокри - библиотеката с книгите, салонът... В момента отопляваме помещенията с три допотопни калорифера, всеки поне на по 40 години. Те гълтат ток, а за стопляне не може и да се говори. Служителките в читалището записваха какви са температурите в помещенията. В библиотеката - между 3 и 7 градуса, в салона - 0, във фоайето - средно около 1 градус, а в стаята на секретаря - 9-10. Сами разбирате, че при такива обстоятелства е трудно да  се говори за работа“, казва с горчивина Тодор Кръстев.
Освен това работещите в културния институт с над 70-годишна история се опасяват и от това, че живеещите в близост цигански фамилии ползват пространството непосредствено до читалището като свой собствен двор. „Там се любят, там ядат, там си правят естествените нужди, там си изхвърлят боклуците. 
Трошат стъклата на прозорците на сградата, трупат мръсотии
Вече се притесняваме, че, не дай боже, може и пожар да стане. А хората, които са наши постоянни читатели, и дейци, които с удоволствие идваха и на театралните ни постановки и рецитали, и на други срещи, които провеждахме, вече все по-рядко искат да преминават през тази не особено приятна обстановка“, добавя Тодор Кръстев. На него самия преди време му потрошили фаровете на колата, надупчили му и четирите гуми, прибрал се по джанти...    
След като през януари докладната записка достигнала до кмета Стоилов, в средата на март дошла комисия да провери как стоят нещата със сградата. Заключението на комисията гласи: 
„Наложителен е текущ ремонт на покрива на сградата“
И са изброени дузина дейности, които непременно трябва да бъдат извършени, за да се предотврати по-нататъшна развала на постройката. Сред тях са почистване на покрива и хидроизолацията, демонтаж на улуците, подмяна на водосточните тръби и казанчетата към тях, подмяна на обшивките от поцинкована ламарина, грундиране и т.н. Според комисията след този първи етап също толкова наложително е и да се премине към втори етап - и той да включва вътрешно боядисване на стени и тавани. 
Резолюцията на кмета Стоилов препраща становището към неговия заместник по строителството Димитър Наков, а той пък на свой ред пише своя резолюция до зам.-кмета по култура и спортни дейности Иван Григоров. Срещнахме се с г-н Григоров, той ми обясни, че община Русе е единствената в България, която се занимава с подобни проблеми на читалища, като ни увери, че колкото и да е трудно, ще направи всичко, за да може да се извърши тъй необходимият ремонт, разказа Кръстев. 
Но ето че 
до вчера няма никакво движение по въпроса
А вече преваля октомври. Сега е сухо и слънчево, но няма да мине много и ще завалят дъждовете. Затова тревогите на хората, чийто живот е свързан с читалище „Васил Левски“, не стихват. 
Ще бъде много обидно, ако и в годината на нашия патрон Васил Левски, когато отбелязваме 180-ата годишнина от неговото рождение, едно българско читалище, носещо името на Апостола, тръгне неотвратимо към своята гибел, отбелязват мрачно хората в института. Близо 25 000 тома книги в библиотеката, театрална формация, която работи с талантливи деца от русенското средно училище „Йордан Йовков“, много календарни събития и празници, които радват хората от квартала - всичко това е застрашено от съсипване. А само преди няколко месеца театралната студия е представила своя композиция със стихове за Апостола в Ловеч, в навечерието на отбелязването на бележитата годишнина на Левски. Хората ни аплодираха, нашите малки театрали много се радваха, че тяхното изкуство прави такова впечатление, обяснява Тодор Кръстев, който е и ръководител на школата. И с носталгия припомня не тъй отдавнашни времена, когато читалищната театрална студия е наброявала над 30 самодейни актьори и е печелела медали, грамоти и купи на различни национални фестивали и артистични форуми. Наистина ли всичко това ще го оставим да замине в небитието, задава недоумяващия си въпрос Тодор Кръстев.