Фермер от рудоземското село Чепинци ще постави първите млекомати за сурово краве мляко в Смолян, съобщи за БТА зам.-кметът на община Смолян Мариана Цекова. Меди Лошев е подал заявление до общинската администрация за поставяне на вендинг млекомати на три места в града – на ул. „Дичо Петров“ на Новия център, на кръстовището в квартал "Райково" и на общинския пазар в квартал "Устово".
Меди Лошев от 16 години отглежда животни. Има ферма, в която се грижи за 100 крави. „Поставяме млекоматите, за да може хората да си взимат истинско прясно мляко и от него да си правят кисело мляко, кашкавал, сирене“, каза Лошев. Той вече е поставил млекомати в Мадан и Рудозем и хората са много доволни. „Всеки ден в машините ще има прясно, сурово краве мляко“, добави фермерът. Засега продава един литър мляко за три лева, в които са включени 20% ДДС, наем, електричество, осигуровки и заплати.
Във фермата на Лошев цялата система за доене е роботизирана и той е категоричен, че млякото ще пристига до крайния клиент без да бъде докосвано от човешка ръка. „Всяка година модернизираме стопанството. Работим по европейски програми. Предстои да започнем нов проект за минимандра към фермата за производство на кашкавал и сирене“, каза още Меди Лошев.
Предстои на следващото заседание на Общинския съвет в Смолян да бъде дадено съгласие кметът на общината да открие процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински терени за поставяне на преместваемите обекти, като елемент от градското обзавеждане.