Споделените електрически тротинетки на компанията „Лайм“ /“Lime“/ отново са на разположение на русенци. Услугата е възстановена макар и доста по-късно в сравнение със София, Пловдив, Варна и Бургас, където возилата бяха налични още през март. Точно това голямо закъснение даде основание да се мисли, че фирмата тихомълком е отписала Русе като пазар за услугите си.
Справка в мобилното приложение на „Лайм“ показва, че в оборот са пуснати около 100 тротинетки. Пропускът за 30 минути, които да се използват в рамките на 24 часа струва 4,99 лева, а 300 минути в рамките на месец - 31,99 лева.
Завръщането на тротинетките идва броени дни преди Общинският съвет да обсъди предложения за нови правила при използване на такива превозни средства на територията на Русе. Ако бъдат приети, движението с тротинетки ще бъде забранено в паркове, градини, площади, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, както и в рамките на кръстовищата с пресичания на пешеходни зони. Водачите на тротинетки могат да преминават през тези зони само като ги бутат.
Напоследък и в Русе, и на много други места ставаме свидетели на много неприятни инциденти с тротинетки на пътя, в социалните мрежи се появяват кадри с хора на електрически тротинетки, които карат с неразумно висока скорост между колите и в пешеходните зони сред възрастни хора и майки с малки деца, като видимо не се спазват правилата за движение. Аналогични забрани вече има в много други градове. В София например тези ограничения бяха приети още през лятото на миналата година. 
През миналата година ОДМВР-Русе регистрира 22 тежки пътнотранспортни произшествия с индивидуални електрически превозни средства, както официално се наричат тротинетките. При тях са ранени 23 души. Което е резултат до голяма степен от непознаването и неспазването на правилата за движение с електрически тротинетки.
На водача на индивидуалното електрическо превозно средство е забранено да развива скорост, по-висока от 25 км/ч, да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч, да се движи в зони забранени за велосипеди, да превозва други лица, да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци. 
Водачът на електрическа тротинетка трябва да е на възраст над 14 г. и ако е под 16 г. трябва да се движи само по велосипедните алеи.