Няма повече да има посредници по сделки на предприятията от военнопромишления комплекс, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов пояснява: “На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Даже някои назначават работници просто за да създадат фон, че имат. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби, без да се влага труд, само с посредничество.”

Министърът на икономиката Емил Караниколов уверява още, че държавата ще предприеме всички действия за придобиване на “Дунарит”, тъй като не може да допусне да затвори или да има сътресение в целия сектор на военнопромишления комплекс. В противен случай “Дунарит” щял да бъде изместен от конкуренти, пише "24 часа".
 
Придобиването на фирмата от държавата не е национализация, тъй като такъв термин и такава възможност не съществуват в българското законодателство, обяснява министърът. Караниколов допълва, че Държавната консолидационна компания е изкупила кредити на дружеството за 67 млн. лв., за да не се предприемат действия срещу него. Оставал проблемът с отнемането на лиценза, тъй като управителите не могат да бъдат освободени, въпреки че те са заявили желание за това.

Правителството поема ангажимент не само да запази работните места в “Дунарит”, а и да увеличи заплатите с 10%. Мерки за премахване на посредниците са предприети и при останалите държавни предприятия. Заплатите на ВМЗ - Сопот, вече са вдигнати с 10%. Увеличение до края на годината ще има и в “Авионамс”, който бил почти фалирал, преди държавата да го придобие.