На фона на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че транссексуалните хора няма да могат да служат в американската армия, една статистика показва, че разходите за здравеопазване за транссексуалните са сравнително малки.

Статистиката се отнася за сумите, които

Пентагонът харчи всяка година за медикаменти за еректилна дисфункция – около 84 млн. долара,

пише в. „Military Times”, цитиран от Би Би Си (BBC).

За сравнение, миналата година беше изчислено, че разходите за здравни грижи, свързани с промяна на пола на транссексуалния персонал биха увеличили бюджета за активно здравно осигуряване на военните с най-много 8,4 млн. долара на година.

Но защо департаментът по отбраната изразходва толкова много средства за лекарства за еректилна дисфункция?

Докладът на „Military Times” е от февруари 2015 г. и се основава на данни от предишната година. За 2014 г. са били издадени 1,18 млн. рецепти, най-вече за Виагра. Но за кого са били те?

Вярно е, че някои от лекарствата за еректилна дисфункция са отишли за активния персонал.

По-голямата част обаче са отишли при други групи, включително милиони военни пенсионери и членове на техните семейства.

Известно е, че еректилната дисфункция е по-разпространена сред по-възрастните мъже, което би обяснило високата сметка за пенсионираните служители. Всъщност, според американското издание, по-малко от 10% от предписанията били за активен персонал.

И все пак, еректилната дисфункция сред тези, които понастоящем служат в американската армия, се е увеличила след началото на войните в Ирак и Афганистан.

Почти половината от всички случаи се дължат на психологически причини,

твърди проучване на Отдела за наблюдение на здравето на въоръжените сили.

Проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine през 2015 г., показва, че ветераните от мъжки пол с пост-травматично стресово разстройство (PTSD) e „значително по-вероятнo да съобщят за еректилна дисфункция или други сексуални проблеми от цивилните си колеги“.