Утре ще знаем името на българския еврокомисар. Това каза министърът за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова в Дома на Европа в отговор на въпрос кога ще стане ясно името на българския еврокомисар, предаде „Фокус“. По повод председателството на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова коментира:

„Правителството осъзнава важността на Председателството и това да направим добра подготовка“.

„За нас е важно срещите да бъдат подготвени като осигурим сигурност и комфорт“, посочи министърът и уточни, че в България ще бъдат проведени над 300 срещи, на различно ниво.

„За мен ще е важно да покажем всичко това, с което България не е известна“, заяви Лиляна Павлова.

„Като най-бедната страна в Европа, да покажем неразкритото, непознатото, това с което можем да се гордеем“, допълни тя. Според нея усещането в Европа е, че България е малка страна и от нея нищо не зависи. „Ние сме пълноправен член и трябва да докажем, че не сме тази малка държава, от която нищо не зависи, освен това не сме малки“, посочи Лиляна Павлова. „Трябва да бъдем достойни европейци, не само в Деня на Европа, с гордо вдигнати глави, защото имаме с какво да се гордеем“, каза още министърът.

Сигурността в Европа е въпрос на дневен ред, в наши ръце е да отстоим България като външна граница на ЕС, каза още Павлова.

 „България винаги е била част от Европа, не само географски, но културно и исторически“, заяви тя и уточни, че в наши ръце е това да изберем какво бъдеще искаме за Европа. „10-те години на членство в ЕС ни дадоха много, промениха ни много“, коментира Лиляна Павлова. „България е различна, имаме възможност да пътуваме и да работим свободно“, допълни тя. „Трябва ни единна политика, единство в решенията, от гледна точка на миграционния натиск, на ситуацията в Македония, предвид вълните, които се задават пред нас“, посочи министърът. „Разединението в Европа е факт, след решението на Великобритания за излизане от ЕС има вълна на национализъм“, обясни Лиляна Павлова. „Оптимист съм и след избора на Франция на президента Макрон като стъпка в посока на това да преодолеем евроскептицизма, както и крайния национализъм“, каза още тя.

След откриването на събитията по повод Деня на Европа министър Лиляна Павлова заедно с Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската Комисия и Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския Парламент участват в дискусия, в която отговарят на въпроси на ученици.