Парламентът отхвърли за втори път замразяването на възнагражденията на депутатите, което предлагаха от БСП. Социалистите го вкараха като отделен проект за решение, след като първоначално искането им бе оформено като текст в правилника на НС, но мнозинството го отхвърли. Сега БСП отново постави темата за замразяването на депутатските заплати на нивото от декември 2016, но не срещна подкрепа, с изключение на двама депутати от ДПС, които заедно със 74 социалисти гласуваха "за".

50 депутати от мнозинството гласуваха "против", а 82 се въздържаха, информира Канал 3.

"Това е правилно решение, предлагаме заплатите ни да останат около 2970 лв. Честно, не сме за оплакване", призова соцдепутатът Крум Зарков преди гласуването, но никой не се трогна от апела му да свие джоба. Съпартиецът му Филип Попов пък предложи сега да ги замразят, а на следващ етап да седнат всички заедно и да обсъдят по-справедлива формула за изчисление.

Бъдещият шеф на правната комисия Данаил Кирилов пък апелира към социалистите да изчакат три месеца, както е по закон, защото въпросът вече е бил гласуван и отхвърлен преди дни при обсъждането на парламентарния правилник. Така, с решението на всички парламентарни групи без БСП депутатските заплати ще продължат да растат на всяко тримесечие според размера на три средни заплати в обществения сектор. Това ще рече, че с участия в комисии, които се заплащат отделно, народните избраници ще прибират между 3 и 4 хил. лв. минимум.

Темата завърши безславно и предизвика дълъг спор преди седмица, при гласуването на правилника на НС, когато новият финансов министър Владислав Горанов заключи, че винаги ще има бедни и богати.