Не познавам изпълнителен директор на компания, който да внася предложения за цена по-ниска от себестойността. Така министърът на енергетиката Николай Павлов отговори на въпрос на "24 часа" в Министерски съвет като принципал ще накара ли "Булгаргаз" да внесе ново предложение за цената на синьото гориво. 

Пред журналисти той отново поясни как се формира цената на природния газ - на база цените на алтернативните горива 9 месеца назад, до компресорната станция Исакча (Румъния) разходи за пренос, разходи за съхранение в газовото хранилище Чирен и курса на долара.

Той припомни кога се подават заявления за нови цени според наредбата на КЕВР. Това се прави 1 месец преди срока за определяне цената на природния газ за съответното тримесечие. Всичко това той обясни предвид искането от предишния ден на бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова и Томислав Дончев, които заявиха че не приемат поскъпването на природния газ с 29,7% и призоваха служебното правителство да възложат на държавната компания "Булгаргаз" да внесе в КЕВР ново заявление за цена. Дончев дори заяви, че ако не го направи служебното правителство, ще го направят те.

По този повод служебният министър заяви че резерви в "Булгаргаз" няма. Печалбата за миналата година е 36,6 млн лева и е най-добрата от създаването на дружеството. Тя идва от обезценка на природен газ в Чирен от 18 млн. лева и от лихвени плащания от топлофикациите за 13, 3 млн лева. "Булгаргаз" ще преведе дивидент на Българския енергиен холдинг от 17 млн лева. Миналата година са платени 9 млн. лева. 

Павлов съобщи още, че минали решения за цените са довели до 189 млн. лева дефицит за дружеството, които са покрити от БЕХ, така че то е капитализирано. Той заяви още, че министри и правителства не могат и не би трябвало да се месят в сформирането на цената на газа. А самата комисия за енергийно и водно регулиране е независима от изпълнителната власт и се контролира от Народното събрание.