Още не са ясни какви ще са корекциите по ОП за наука и образование, но ще има такива. Това заяви днес на брифинг, посветен на писмото на ЕК, отчитащо нередности в програмата „Наука и образование за интелигентен растеж, зам.-министърът на образованието Ваня Стойнева, предаде репортер на БГНЕС.

Стойнева допълни, че това ще стане ясно, когато дойде доклада за ОП. Министър Николай Денков заяви, че между три и шест месеца ще са нужни за преодоляване на грешките. Министърът бе поканил на брифинга и вицепремиера Малина Крумова, която отговаря за еврофондовете в служебното правителство.

Стойнева представи какво е отбелязано съдържателно като проблем в предупредителното писмо на ЕК и мерките, които възнамерява на предприеме правителството.

Чрез писмото ЕК предупреждава, че спира междинните плащания, но ако отстраним проблемите в кратък срок, то тези средства ще бъдат изплатени, с известни финансови корекции. Писмото не засяга структурата и съдържанието на оперативната програма.

Основният проблем е свързан с недоброто разпределение на финансирането на дейностите, извършването им от други дирекции на МОН и заради контрола на изразходването на парите.

Програмата има и други проблеми - текат конкурси по ос едно- сега обсъждане втора, трета и четвърта, добави министър Денков.Учени от БАН изразиха тревога, че в последния момент се правят промени и няма да могат да подготвят проектите си, реакцията на МОН бе странно- че няма да променят сроковете, припомни той за хаоса в програмата в края на управлението на предишното правителство. Впоследствие вицепремиерът тогава Томислав Дончев призна за проблема и срокът за кандидатстване бе удължен.

За разделението на функциите в рамките на МОН сме разработили 4 варианта за решение, заяви зам. министърът на МОН Ваня Стойнева. И продължи: министърът може да делегира функциите на ресорните зам.министри, които да извършват дейностите, както и делегира функциите на отделен зам. министър, изпълняващия орган се обособява в отделна дирекция, управляващия орган става държавна агенция, независима от министерството, директно подчинена на премиера и др.

На второ място като проблем са екипите за управление на проектите- и затова ще има промени при тях по отношение на администрирането отчитането и др. За пропуските спрямо контролните функции за нередностите- ще допълним правилата във всички тези идентифицирани слаби области.Необходим е и независим орган, който да оцени промените на тези мерки- дали системата функционира правилно. Не може да се мине и без мерките за повишаване на административния капацитет- ще се наложи служителите да попълнят знанията си чрез нови обучения, подчерта Ваня Стойнева.

Ще определим и финансова корекция, която да коригира допуснатите грешки, установени от одита- някои разходи няма да бъдат изплатени и ще останат за сметка на МОН, важно е да покажем пред ЕК единна позиция на всички органи. Всичко това предстои да бъде договорено с ЕК.

Трябва да имаме пред вид, че това писмо на ЕК е в резултат на т.нар. превантивен одит, заяви Малина Крумова. Системните пропуски са в процедурите по управление на програмата. Одитът идва навреме и след като получим доклада ще анализираме в детайли фактологията, ще проверим достоверността и ще се обърнем към препоръките. Вероятно ще изберем един от 4-те варианта и нашата позиция трябва да е техническа и експертна. Крумова увери министъра, че той може да разчита на нейния екип.

Министър Кунева нееднократно е предупреждавана за проблемите в програмата, посочи тя. Ако представим сметка за възстановяване на изразходваните средства, то тези пари не биха били възстановени от ЕК, докато не отстраним проблемите, отговори вицепремиерът на друг въпрос на медия.