Базираният в Лондон изследователски институт Legatum Institute обяви своя световен индекс на благоденствието – огромно изследване, което подрежда най-проспериращите държави в света.

Един от факторите на просперитета е богатството на странат, но той съвсем не е единствен. Legatum Institute сравнява страните по 104 показателя. Сред тях са традиционни индикатори като БВП на глава от населението, броя на заетите, качеството на образованието и здравеопазването, но също и нетрадиционни показатели като броя на защитените интернет сървъри или качеството на живот на пенсионерите.

Изследвани са 149 държави, за които има налични данни. В последните 7 години начело на индекса е била Норвегия, но през 2016 г. има нов лидер.

Вижте кои държави попадат в Топ 25 на най-благоденстващите:

25. Португалия

24. Малта

23. Хонконг

22. Япония

21. Испания

20. Словения

19. Сингапур

18. Франция

17. САЩ

16. Белгия

15. Австрия

14. Исландия

13. Ирландия

12. Люксембург

11. Германия

10. Великобритания

Въпреки Брекзит, страната напредва в индекса на благоденствието от миналогодишното си 15-о място. Страната е сред най-добрите по бизнес среда в света.

9. Дания

Скандинавските държави са известни с високия си жизнен стандарт, а Дания е всъщност най-малко благоденстващата в региона. Но е сред лидерите в света (5-о място) по сигурност.

8. Швеция

Точно преди съседа си Дания се нарежда друга скандинавска държава. Тя е трета в света по икономическа среда

7. Холандия

Страната е на 2-ро място в света по качество на образованието и добра икономическа среда.

6. Австралия

По традиция страната е сред лидерите по качество на живот.

5. Канада

Северноамериканската държава е трета в света по най-добра социална политика и бизнес среда.

4. Швейцария

Едва ли някой ще се учуди, че тя е в челото на подреждането. Номер едно в света по критерия за образование и 3-та в здравеопазване.

3. Финландия

Страната се класира под номер 1 в критерия за управление.

2. Норвегия

След като 7 поредни години е лидер в подреждането, през 2016 г. тя отстъпва първото място.

1. Нова Зеландия

Официално това е най-благоденстващата страна в света. Нова Зеландия води подреждането по показатели като социална политика и качество на икономиката. Държи второ място в света по показателите бизнес среда и управление.