Новозеландец споделя преживяванията си в нашата страната.
Новозеландският блогър Брендън е прекарал три седмици в нашата страна обиколил е всички барове и кръчми в Пловдив и София и е останал очарован. Ето и неговият разказ.

Аз имах нулеви очаквания спрямо България. Досега не бях срещал българин или някой бил в тяхната страна. Отивах на сляпо, което беше доста вълнуващо. Очаквах много, все пак след неприятното ми изкарване в Турция и имах нужда от ново място, което да ме накара да се усмихна.

Боже, обичам България. За трите ми седмици в тази страна почти не мога да се сетя за негативно изживяване. Съжалявам само, че можех да остана по-дълго и да я изследвам повече. Какво е толкова хубавото питате? Сега ще ви разкажа.

Евтино е

Това е една от най-евтините страни, в които съм бил. Засега страната няма планове да приема еврото и нещата най-вероятно ще останат такива в близко бъдеще. Средната заплата е 600 долара, 2 долара за такси, 4 за ястие в ресторант и 5 билет за кино.

Моят хостел в Пловдив беше прекрасен. Истински легла, ултра-бърз wi-fi, всеки ден закуска със колбаси, шунка, краставици, маслини, сирене, плодове, чай или кафе (в повечето хостели ви сервират хляб и мармалад). Струваше едва 45 евро за пет нощувки. Джин с тоник струва рядко над 3 долара. Карта за мобилния ми телефон с включен интернет пък ми излезе $5. Ако искате много приятно място, което да посетите в Европа – пробвайте България.

Интернетът е изключително бърз

Според Bloomberg, тази страна има над осмият по бързина интернет в света по-бърз от този в САЩ и Нова Зеландия. За някой като мен, който работи в интернет, този факт ме караше да се усмихна всяка сутрин. Ако решите да пътувате в България и да изкарате мързелив ден в Youtube, то това определено е вашето място. Клиповете зареждат почти веднага (дори в HD формат)!

Българите са пичове

По време на първата ми вечер в Пловдив се запознах с местен „айляк”,  както наричат местните безделници, който ме заведе да опитам традиционна българска храна, преди да отидем в един от най-популярните местни барове Fabric. Цяла вечер пих коктейли, всички говореха много добър английски. Всички са спокойни и готини – страшни пичове, точно мой тип хора.

Както се оказа, гостоприемството щеше да ме следва през цялата ми визита. Да направиш приятели в Пловдив е изключително лесно и планираното ми оставане за 2 дни се превърна в две седмици. Посетих всеки един клуб, ресторант и парти, за да се уверя, че градът ще остави усмивка на лицето ми (така и стана). По време на последният ден от престоя ми, реших да отида на бар като за последно и то сам. Срещах двама от моите нови приятели, които не ме оставиха да си тръгна до ранните часове на сутринта.

След Пловдив посетих София – столицата на страната. Беше почти същото преживяване – имам предвид навсякъде те посрещат с усмивка и се чувстваш адски приятно. Обичам България.

Не е масова туристическа дестинация

Освен Слънчев бряг и Варна, които чуждестранните туристи познават, изглежда че не много хора посещават страната. Може би и аз щях да я пропусна, ако не се опитвах да се измъкна от Турция, която е в съседство. Както разбрах, това е страна, която не се крие зад бляскава и фалшива фасада, с ниски цени и готини хора. Туровете на градовете събираха 6-8 души, така че не ставаше блъсканица, както е в по-големите градове. Повечето от чужденците, които ще срещнете са студенти. Ако търсите място, което не гъмжи от туристи като Лондон и Париж, България е вашият перфектен избор.

Безопасно е

Дори минавайки през най-тъмните места в тези градове, никога не съм се чувствал в опасност. Много често виждах и момичета, които ходят сами по улицата в 2 сутринта.

Всеки говори английски

Може би не всеки и не перфектно, но можеш да се разбереш с всеки на улицата. Срещнах много българи, които говореха почти перфектно езика, което ме учуди, особено след Турция, където никой не говореше. Бях подготвен за голяма езикова бариера, която всъщност не съществува.

Яжте!

Българската храна е много добра, въпреки че, страната не е известна с кухнята си. Сутрин може да започнете с баница, мазно препечено тестено изделие, пълнено обикновено с нещо невероятно – картофи, яйца, сирене или лук. Да пийнете айран – разреден с вода йогурт. За обяд друго млечно ядене – таратор с краставици и чесън. Традиционна е и шопската салата – микс между краставици, домати, сирене и лук. Известни са и кюфетета, които се топят в лютеница – гъст доматен сос. Ако става въпрос за бирата, тя е почти безплатна, пие се и ракия – най-близка е до брендито.

Забавляват се яко

По дяволите, те се забавляват яко. Пиенето е евтино, всички пушат като комини. Баровете са пълни до дупка. Все пак не всички се напиват до безобразие, както бихте очаквали. Можеш да се забавляваш по цели нощи из града и то с нови и нови хора.

Красиво е

Най-важното от всичко е че, България е красива страна. След като е била част от няколко империи, историята си личи на всеки ъгъл. Има толкова много архитектурни и други културни забележителности. Пловдив е считан за най-античният град в Европа. След няколко часа разходки в София и Пловдив лесно можете да забележите историческите слоеве, които са се натрупали един върху друг. Хората са скромни и учтиви,  и обичат страната си. Планирах да остана няколко дни, но всъщност този период се удължи до 3 седмици. Даже не бях готов да си тръгна.

На края искам да кажа едно голямо „благодаря” на българите, които ме посрещнаха и ми показаха толкова много любов. Ако дойдете в Нова Зеландия ние ще ви покажем същото.

Ако планирате евротрип – горещо ви препоръчвам да видите тази невероятна страна.