След като шест години делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев се точи на първа инстанция, днес съдия Петя Крънчева ще произнесе присъдата. Георгиев е обвинен, че като длъжностно лице е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с които облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на тези дружества. Скандалът от 2008 г. доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР, а делото е наблюдавано от Еврокомисията.

Тази седмица прокуратурата поиска пет години затвор за Георгиев. Междувременно започна и второ дело срещу "Батко"преди две седмици. По него той е подсъдим за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключването на договори с 5 дружества. Основна част от договорите са за изследване на обществените нагласи към водената от фонда политика.Още на първото заседание стана известно, че абсолютната давност е застигнала делото по отношение на обвиненията срещу Радослав Колев и Емилия Попова, с които Георгиев е сключвал договори и трябваше да бъдат подсъдими с него. Обвиненията срещу тях бяха, че не са декларирали получените пари, за да не плащат данъци върху тях. 

Делото срещу Веселин Георгиев започна през 2009 година и първоначално беше разглеждано от съдия Георги Колев. Той обаче стана председател на Върховния административен съд и това наложи ново начало на процеса.  Така то беше разпределено през март 2011 г. на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". Междувременно Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС. Така през октомври 2012 година, съдия Петя Крънчева - заместник -председател на СГС и ръководител на наказателното отделение започна трето разглеждане на процеса.