Върховният комисариат на ООН за бежанците е призовал българските и турските власти да разследват два смъртни случая на бежанци на границата от средата на месец март. Двамата иракчани са починали от хипотермия на границата между България и Турция, след като български граничари са им нанесли побой при опита им да влязат в страната, пише неправителствената организация „Хюман райтс уоч“ (Human rights watch – HRW). „Инцидентът е просто последният пример за кризата по границата на Европейския съюз“, твърдят правозащитниците.

Двамата мъже са пътували в група от 12 иракчани, за които се предполага, че са били от малцинството йезиди. Тъй като те са преследвани от радикалната екстремистка групировка „Ислямска държава“, могат да бъдат квалифицирани като бежанци според Конвенцията за бежанците. Според твърдения в медиите, оцелелите разказват как граничарите с насилие ги спрели на границата чрез нелегалната мярка „изблъскване“. Насилието и груповото изблъскване на българо-турската граница е повод за сериозно притеснение от средата на 2013 г. Преди година HRW документира 44 инцидента с най-малко 519 души, които българските граничари са спрели и върнали обратно. Става въпрос предимно за сирийци и афганистанци, а връщането в Турция често се осъществявало чрез насилие.

„По този начин България нарушава европейското и международното право, като отказва достъп до процедурата по получаване на убежище. Освен това вероятно е нарушен принципът, който забранява връщането на бежанци на места, където техният живот и свободи са застрашени“, отбелязва правозащитната организация. „Тъй като Турция не е съгласна с всеки аспект от Конвенцията за бежанците, властите там твърдят, че не са длъжни да приемат бежанци от неевропейски страни като Сирия и Ирак“, пише още в съобщението на HRW.

България отрича да евръщала бежанци и определя тези обвинения като „лъжи“. Европейската комисия изпрати писмо до България – което е първата стъпка от правните действия – в което изразява притеснения, че страната е нарушила европейското законодателство, като е върнала сирийци обратно в Турция. Оттогава българските власти не са коментирали казуса.