39-годишната Атанаска Георгиева, която на 6 март получи доживотна присъда за детеубийство, е внесла жалба срещу решението на магистратите, показа проверка на "24 часа".

Георгиева бе призната за виновна в това, че е отнела живота на 8-годишната първокласничка от Поморие Александра Тодорова по особено мъчителен за жертвата начин - чрез задушаване.

На 5 март тя даде обяснения пред съда и отрече да е извършител на престъплението. С това напрактика тя се отказа от самопризнания, направени през април м.г., малко след като тялото на детето бе намерено под матрака на легло в квартирата й.

В жалбата сме посочили основните аргументи, които бяха залегнали и в пледоарията ми - напрамер, че тялото на детето не е намерено при две претърсвания на таванското помещение, каза Калин Янев, който представляваше Георгиева като служебен защитник. На 6 март той пледира за оправдателна присъда.

Много ми е тежко, но продължавам да се боря със зъби и нокти, отсече Атанаска веднага след като чу решението на съда. Тя поддържа тезата, че извършителят на престъплението е Антон Петров, но разследването не е положило усилие да го намери.

Държавното обвинение категорично отрече такова лице да съществува. Наблюдаващият прокурор Димо Маджаров, който поиска най-тежкото наказание - доживот без право на замяна, заяви пред "24 часа", че няма да протестира решението на съда.

Жалба обаче са пуснали родителите на убитото дете. Ева и Веселин Тодорови са категорични, че Георгиева трябва да получи максималното наказание, предвидено в НК, съобщи адвокатът им Росен Кожухаров.

Очаква се делото да бъде насрочено в Апелативен съд - Бургас.