През следващата седмица ще бъдат обявени за обществено обсъждане промени в Закона за семейните помощи за деца. Това съобщи във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Философията на промените е свързана със стимулирането на семействата да имат три деца, затова се въвежда скала на нарастване на помощите до този модел, обясни Калфин.

Идеята е, да се дава помощ на семейство вече и до трето дете и тази помощ да бъде завишена, след което вече да е по-ниска, за да може да стимулираме хората да достигнат до три деца. Предложението, което правим е, за семейство с едно дете да получава 35 лева. С две деца - 85, с три деца - 130. След това, от четвърто нататък отново ще бъде по-ниска скалата.

Друга промяна в закона цели да ограничи раждането на деца от малолетни. Предвижда се спиране на семейните добавки на родители, допуснали малолетната им дъщеря да роди.

За майките-студентки получаваната помощ при раждане на дете ще бъде разделена на две и втората част ще се получава след представяне на бележка заверен семестър в университета.