Много хора се ваксинират против грипни вируси преди зимните месеци. Оказва се обаче, че това не най-разпространената и неприятна болест, когато застуди. Все повече хора в България страдат от студова алергия, позната още като студова уртикария. Симптомите и се появяват когато човек излезе на открито и прекара продължително време на вън, пише "Черноморски фар".
Признаците за такава алергия се проявяват рязко, когато духа силен студен вятър. Болестта протича като по кожата на тялото и лицето избиват петна с различна големина, които приличат на тези, които се получават при ужилване с коприва.

Петната се появяват първо на местата пряко изложени на студ – ръце, нос, лице, уши. Дори и дебелото облекло не помага на организма, предрасположен към студова алергия. За да разберете дали сте предрасположени към студова уртикария не е необходимо да прекарвате много време на открито. Достатъчно е да сложите кубче лед върху кожата си. Ако след 5-6 минути на мястото се появи оток или червено петно, значи сте чувствителни към резки температурни промени и това ви прави потенциална жертва на тази алергия.