Девет банки ще изплащат парите на депозантите в КТБ от 4 декември, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.
Това е станало ясно на срещата на премиера, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова с Асоциацията на банките в България.

На тази среща бе представен и новият шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.
Борисов каза, че досега фондът е бил едно "тихо пристанище" и се надява отново да стане такова.

Ще бъдат взети допълнителни мерки от полицията по време на изплащането на влоговете на хората, добави министър-председателят.
Първият трансфер на средства от КТБ към други банки ще бъде безплатен за хората, като това няма да е безплатно за държавата, посочи още премиерът. Парите от гарантираните влогове ще могат да се изплащат пет години и винаги ще има необходимите средства, увери Борисов.

Ще бъдат направени законови промени със задна дата, които да предотвратят, всички раздробявания на депозити, с цел да бъдат изплатени като гарантирани, съобщи Борисов, цитиран от Нова ТВ.

Премиерът обяви, че ще се търси начин как точно да се разпише това от законотворците. Очаква се по този начи да се спестят 800 млн. лв.
На въпрос дали може законът със задна дата да се промени, след като към момента, в който са правени, този вид цесии са били законни, Борисов отговори: "Дали са били законни, ще видим. Аз си мисля, че това месеци наред мотаене беше точно с такава цел. Всичко това можеше да стане още при миналото правителство, преди служебното и да беше приключено".

"Не толкова плащанията през Фонда, върху Миленков пада тежкото управление след това именно с активите да се разпореди и те да дойдат в полза на държавата. Ние искаме всичко, което се продаде, да дойде в държавата, защото тя плаща тези пари", заяви премиерът, цитиран от Агенция "Фокус".

Борисов се обърна към финансовият министър, който присъстваше в залата Владислав Горанов и новият директор на Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), Радослав Миленков: "Г-н Миленков сега с финансовия министър да отидете в Парламента, да се представите на Радан Кънев, на коалиционните ни партньори. Кажете им, че имаме пълната подкрепа на ААБ. Не сте анонимен човек. Направили сме го бързо, защото искам бързо да приберем парите на държавата."

По-рано днес в интервю за Нова ТВ Радан Кънев изрази притеснение от някои назначения във властта и каза, че е добре назначението на шеф на Фонда за гарантиране на влоговете да бъде направено след обществено обсъждане.

Пет години е срокът, в който вложителите в КТБ ще имат възможност да вземат парите си от банките, които ще изплащат гарантираните влогове,
каза днес новият председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пред журналисти. Той призова вложителите да не се струпват първия ден пред банките, които ще изплащат влоговете им. Това е процес, който няма да спре, парите ще бъдат осигурени в пълния им размер преди изплащането, каза Миленков.

Той посочи, че предстои подписване на договори със съответните банки. За мен беше предизвикателство в професионален аспект, считам че съм подготвен, и че мога да се справя, каза новият ръководител на Фонда. По думите му Фондът до момента е работил професионално.
Той трябва да вземе по-активна позиция и по-адекватно да информира хората за процеса, който ще се развива, коментира още Миленков.