Разполагането на още 1500 американски войници в Ирак е нова фаза в битката срещу Ислямска държава/ИД, каза президентът Барак Обама, предаде Би Би Си. Пред Си Би Ес той заяви, че новите американски части, които не са съветници и инструктори, могат да помогнат на Ирак да премине в нападения срещу халифата.

Водената от САЩ коалиция подпомага сухопътните сили на Ирак и кюрдите и нанесе стотици бомбени удари по силите на ИД. Има информации, че иракската армия си е върнала контрола върху големи части от Байжи, където се намира най-голямата петролна рафинерия на Ирак. Според официални представители войските на Багдад контролират 50% от града, който се намира на 200 км. северно от иракската столица.

В интервюто си за Си Би Ес Обама каза: "Фаза едно беше да се състави иракско правителство, което да е приобщаващо и надеждно и това вече го има налице. Но вместо само да се стремим да спрем инициативите на ИД, сега сме в позиция да започнем някои офанзивни действия. " Допълнителните 1500 американски войници почти удвоиха досегашния контингент и бяха изпратени след искане на иракското правителство. Бойците от Щатите са на терен, за да съдействат и съветват иракската армия и не участват в бойни операции.Според информация на Пентагона новите американски бойци ще обучат девет бригади от иракската армия и три бригади с кюрдски сили. "Това от което сега имаме нужда, са сухопътни войски, иракски сухопътни войски, които да могат да започнат да ги изтласкват /екстремистите от халифата – бел. ред./", каза Обама. Запитан дали ще изпрати още американски войници в Ирак Обама отговори: "Нали знаете, че като главнокомандващ никога не казвам никога".