Областният управител Стефко Бурджиев направи инспекция на състоянието на подлезите и цялостната вертикална планировка, включително канавките и отводнителните съоръжения в района на Гаровия комплекс. Проверката е провокирана от предстоящия есенно-зимен сезон и бе извършена с цел недопускане наводняването на гарата. По-голямата част от канавките и отводнителните съоръжения, собственост и поддържани от ЖП Секция Горна Оряховица и намиращи се в района на гара Русе, вече са почистени в това число предпазния канал, намиращ се южно от пети гаров коловоз и облицованите канавки при входа на пешеходния подлез. В хода на проверката бе констатирано, че част от старите канавки южно от гаровия комплекс все още са буренясали, което би повлияло неблагоприятно отводняването в района. 
Г-н Бурджиев се срещна с Емил Борисов, началник регионален център Русе към НКЖИ, и извърши обстоен оглед и на терена около сградата. Проверен бе достъпът на гражданите до ж.п съоръжението, както и състоянието на самата площадка пред сградата, която също има нужда от обгрижване и добро стопанисване. Губернаторът се срещна и с граждани като обсъди с тях проблемите, които срещат при ползването на подлезите.
В хода на разговорите с г-н Борисов стана ясно, че НКЖИ има желанието да се справи с проблемите с отводняването на гаровия комплекс и дори вече има предпроектно проучване за възстановяване на вертикалната планировка. По думите на началника на регионален център Русе към НКЖИ обаче, тези дейности могат да бъдат реализирани едва през пролетта. Областният управител възнамерява да изиска проекта за възстановяването на компрометирана вертикалната планировка, за да се запознае по-добре със заложените дейности. Що се отнася до облагородяването на терена около комплекса, Емил Борисов пое инициативата спешно да потърси начин да приведе емблематичния символ на Русе в европейски вид.