От създаването на Университета преди четири години, досега определени кръгове от някои държавно отгледани частни и държавни университети, не спират в опитите си да унищожат най-младия университет, който не получава държавни средства и е ориентиран предимно към чуждестранни студенти.

Това заяви в интервю за БГНЕС президентът на Европейския политехнически университет в Перник Тошко Кръстев.

Според него причината за тези атаки е на първо място страхът от иновациите, които университетът въвежда, тъй като те се явяват естествен катализатор за реформиране на най-нереформираната система - тази на висшето образование. Като друга причина той посочва стремежа на университета да се въведат европейските стандарти във висшето образование, което е в силно противоречие с командно административната система, останала от времето на тоталитарната държава. Кръстев смята, че съществува страх от конкуренцията на новото.

"До ръководството на Университета многократно е достигала информация, че основните атаки са инспирирани от Варненския и Бургаския свободни университети, но по-важно е, че те използват за основно оръжие сегашния министър на образованието проф. Клисарова и председателя на НАОА проф. Биолчев. В стремежа и на двамата да изпълнят "мократа" поръчка се извършват чудовищни нарушения на законите, стигащи в определени случаи до криминални действия" заяви Кръстев.

Той поясни, че министърът на образованието, чрез директора на дирекция Висше образование г-жа Фъртунова, създава непрестанни затруднения на университета от всякакъв характер." Неиздаване на удостоверения за издаване на визи на чуждестранни студенти, неиздаване на т.нар. стикери за дипломи и др. Като капак на всичко тя подведе целия Министерски съвет, че университетът в Перник няма право да обучава", възмути се управникът на учебното заведение, който е и един от учредителите му.

Според него другият участник в това злодеяние е председателят на НАОА проф. Биолчев, който би трябвало да реформира Агенцията, така че да не бъде изхвърлена от ENQA – Европейската асоциация за качество във висшето образование. "Изпълнителят на поръчки най-вероятно няма никаква експертиза в тази област, но владее прекрасно средствата на манипулация и натиск. Как иначе да си обясним обърканите процедури, които тази Агенция извършва. При положителни доклади на експертните групи се получават отрицателни резултати в крайните решения".

На въпрос дали е истина, че на университета е отказано да обучава Кръстев заяви, че това не е истина. "Ние можем да обучаваме по силата на разпоредбите на Закона за висшето образование, на институционалната акредитация, която имаме като новооткрит университет, за който в закона има специални разпоредби.

Въпреки, че споменатите двама професори се идентифицират с държавата, те не могат да стоят над закона", подчерта Кръстев.

Той призна, че трудно се оцелява в тази обстановка. "Но нашето основно оръжие е закона. Бях посъветван да не влизам в конфликт с въпросните държавни институции – МОН и НАОА. Това било нарушаване на добрия тон и досега никой не си го е позволявал. Ние не сме обаче държавен университет, който получава наготово парите на данъкоплатците, а частен университет, който тези противозаконни действия пряко лишават от финансови средства и заплашват съществуването му. Искам да благодаря на студентите, академичния състав и администрацията, че не се поддават на преднамерените манипулации. Въпреки финансовите затруднения, университетът се бори за промяна на статуквото във висшето образование. Загубил всякакво доверие в обективността и безпристрастността на Агенцията за акредитация в България, Университетът е подал своята документация за акредитация в уважавана Европейска агенция, за което закона му дава право", поясни Кръстев .

Според него реформите трябва да са в посока на европеизация на българското висше образование. "В Брюксел разбрах, че нашата агенция по акредитация е на път да бъде изхвърлена от ENQA, защото не отговаря на европейските критерии за институция, която може да оценява качеството във висшето образование. Тя е непрозрачна, неподкрепяща, основана на конфликт на интереси, зависима от министерството т.с. от политически натиск. Необходимо е промяна в законодателството, премахване на монопола на НАОА и превръщането на МОН в съвременна институция, подкрепяща администрирането на автономните университети. Питам Клисарова и Биолчев защо не се занимават с изброените проблеми, вместо да водят ненужни войни. Така ли ще ги стигнем "европейците"", възмути се Кръстев.