Близо 170 млади автори участват в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Тази година инициативата отбелязва рекорден международен интерес, разказват организаторите от центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.
По думите им, участници от 11 държави са се включили в десетте издания на надпреварата. „Освен България, Австрия, Латвия, Германия, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Израел в надпреварата се включиха Испания и Румъния“, коментират те.
Темата на десетото издание на конкурса бе „История за мрак и светлина -  80 години от спасяването на българските евреи”. Творческата задача за младите автори бе да разкажат за Холокоста. Сред участниците са 120 ученици от 35 населени места в България - София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Благоевград, Хасково, Кърджали, Разград, Ямбол, Сливен, Гоце Делчев, Плевен, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Ботевград, Свищов, Търговище, Нова Загора, Несебър, Карнобат, Айтос, Белене, Никопол, Самоков, Велики Преслав, Правец, Стралджа, Козлодуй, Ардино, Божурище, Тенево, Брезница, Бистрица. Останалите 48 млади разказвачи в конкурса са от чужбина. „Приемайки предизвикателството на „Алеф”, те изваждат от забрава хора и епизоди от историята на собствените си страни, но най-вече научават и се докосват до безпрецедентния пример на спасяване на българските евреи“, коментират организаторите.
За юбилейното издание на конкурса бяха разширени състезателните категории, като освен с художествен разказ, авторите можеха да представят и видеоразказ. Кратки кинотворби пристигнаха от София, Шумен, Русе и Бургас, както и от Братислава.
Българското и международното жури ще направи своите номинации, които ще бъдат оповестени до 20 април 2023 г. Победител ще бъде избран във всяка категория. 
След кратко прекъсване, „Алеф” възобновява голямата награда в конкурса - участие в международен младежки форум в Израел. Победителят в десетото издание на международния литературен ученически конкурс ще участва в Световен форум за млади лидери в Ерусалим през август 2023 г. 
За отличените автори са предвидени още парични и материални награди, като класираните на първите три места в категория „Български автори” получават и право на годишни стипендии, съобразно Наредбата за стимулиране на деца с изявени дарби на МОН. И тази година ще бъде определена награда на публиката за българските участници. Гласуването ще се извършва чрез обозначаване на вота под съответния номиниран разказ в сайта на организаторите.
Всички номинирани автори ще бъдат поканени на тридневен Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”.  Той ще се проведе от 19 до 21 юни 2023 г. и ще включва прожекции на документални филми, посветени на Холокоста, представяне на книги, изложби и литературни работилници, водени от видни писатели и историци и др. В рамките на фестивала ще се проведе Международна младежка конференция на тема „Възможно ли е моделът на поведение на  спасяване на българските евреи днес?”.
Церемонията по награждаване на победителите ще е на 20 юни в Международния конгресен център в Бургас.
Конкурсът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда с подкрепата на Община Бургас и със съдействието на МОН, под патронажа на Министерството на културата и със съпричастието на посолствата на Израел, Германия, Словакия и Полша в България, Полския институт и музея за история на полските евреи „Полин” във Варшава. / ГН