Венцислав Велев от 11 в клас на МГ „Баба Тонка“ е класиран за Международната олимпиада по философия, където ще представи страната ни. Тя ще се проведе от 16 до 19 май в Хелзинки, Финландия.

След като успешно преминава областния кръг, в който участват 1082 ученици от цялата страна, бива допуснат до национален кръг на олимпиадата. 36-ата ученическа философска олимпиада се провежда в град Копривщица от 29 до 31 март. На националния кръг участниците решават тест с въпроси от история на философията и пишат есе. До финалната надпревара стигат 72 ученици от цялата страна, разпределени в две възрастови групи. Разсъжденията на Венцислав върху фрагмент на Бенедикт Спиноза са оценени високо от Националната комисия и той намира място в разширения национален отбор. Десетте най-успешно представили се ученици, вземат участие в подготовката за излъчване на националния отбор. Трима от десетте допуснати са възпитаници на МГ „Баба Тонка“. След шестдневна усилена теоретична подготовка в Националният STEM център към МОН, младите философи мерят сили и защитават аргументирано своите идеи пред Националната комисия. Формулирането на тематична структура с теза и аргументи по тема на Имануел Кант, носят на Венцислав успех и той е класиран за финалната надпревара.

Провеждането на Международната олимпиада е под егидата на Международната организация на философските общества (IPO) и в нея участват ученици от около 60 държави.

Отборът, който ще представи България на престижния форум в Хелзинки се състои от двама ученици. След повече от дванадесет години, Русе ще има свой представител, който достойно да защити името на своето училище, роден град и България.

Научен ръководител на Венцислав Велев е д-р Миглена Дамянова-Радойска.