Започна Регионалният кръг на Националното състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на моторно превозно средство (МПС), чийто домакин е казанлъшката Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт. То е част от международното състезание за ученици от професионалните технически гимназии “Young Car Mechanic”, а основната цел е да популяризира професията на автомобилния механик и да спомогне за обмяната на опит. В България състезанието се организира от 2008 година и в част от състезанията по професии, организирани от Министерството на образованието и науката, а от 2016 година активно при провеждането и организацията му се включва компанията “Inter Cars”.
Официални гости на събитието в Казанлък бяха представителят на “Inter Cars” Момчил Бекярски, началникът на Регионалното управление по образованието (РУО) – Стара Загора Милена Йолдова, старши експерт към РУО – Стара Загора Иванка Петкова, началникът на Районното управление на МВР в Казанлък, както и партньори на гимназията. 
Събитието откри директорът на казанлъшкото учебно заведение д-р инж. Дечко Пейчинов. Той благодари на официалните гости за тяхното присъствие и пожела успех в състезанието на всички участници. „Трябва и да знаем следното – осем минути и 19 секунди са необходими на светлината, за да стигне от Слънцето до Земята. Ако то спре да излъчва светлина, за всички нас ще останат само 8 минути и 19 секунди за най-важните неща. Затова днес и утре, сетете се за тях, те са ваши“, каза той. Пейчинов отбеляза, че вълнуващите моменти в живота не са безкрайно много и напомни на учениците, че в дни като този трябва да си дадат равносметка за това какво са постигнали и какво предстои. 
Поздрав към участниците в състезанието и техните ръководители отправи и Момчил Бекярски. Той напомни, че само победителят в Националния кръг на състезанието ще бъде допуснат до международното. 
Да бъдем домакин е удоволствие и същевременно голяма отговорност. В състезанието ще се включат общо девет отбора от Бургас, Сливен, Градница, Ямбол, Габрово, Стара Загора и Казанлък. Учениците ще имат възможност в няколко етапа да покажат своите знания, умения и компетенции“, обясни пред журналисти Дечко Пейчинов. Състезанието започва днес с решаване на тест и продължава с майсторско управление на специализиран полигон. Утре ще се състои втората част, която ще се проведе в специализиран сервиз партньор на гимназията. „Там учениците ще покажат своите умения на обособени осем работни места. Комисия в състав от ментори, от работодатели в община Казанлък и партньори ще направят анализ и оценка на всички постижения и ще направят крайното класиране, като само първият отбор ще бъде допуснат до Националния кръг на състезанието“, обясни Пейчинов. Той изрази мнение, че през последните години има тенденция, в която учениците с все по-голям интерес и задълбоченост изучават професионалните предмети и се стараят да вземат участие в подобен род състезания. „Кастингът в гимназията премина преди месец, в него участваха 20 ученици, от които подбрахме най-добрите трима“, допълни директорът. 
Той каза още, че в учебното заведение всяка година се работи по много проекти, които касаят професионалното развитие както на учениците, така и на техните преподаватели. „Тази учебна година успяхме да реализираме съвместно с фирма партньор проект за оборудване на специализиран кабинет по хибридни технологии. В него беше доставено оборудване за около сто хиляди лева, а в него учениците могат да провеждат както теория, така и практика и да се запознаят с най-новите тенденции в развитието на автомобилостроенето“, допълни Дечко Пейчинов.