Канадски ендокринолог, чиито изследвания са подпомогнали разработването на терапии за диабет и затлъстяване, и трима химици с принос за по-доброто разбиране на РНК, бяха обявени за носители на престижната израелска награда "Волф", предаде Асошиейтед прес.
Даниъл Дръкър от университета в Торонто е удостоен с тазгодишната награда в областта за медицината "за изследването си на чревни хормони и използването им при лечение на диабет и други метаболитни заболявания", съобщават от фондация "Волф".
Едноименната награда на организацията се присъжда за постижения в науките и изкуствата. През 45-те години от учредяването й десетки нейни лауреати са печелили Нобелови награди. 
Тазгодишните победители бяха оповестени на церемония в Йерусалим, домакин на която беше президентът на Израел Ицхак Херцог. Отличията ще им бъдат връчени през юни. 
Освен за медицина, награда "Волф" беше присъдена за математика, химия - на трима химици с принос за по-доброто разбиране на РНК, земеделие и изкуства - на Фуджико Накая от Япония и Ричард Лонг от Великобритания. 
Сред предишните носители на престижната награда "Волф" са Стивън Хокинг, Марк Шагал, химикът с български корени Карл Джераси, известен като "бащата на противозачатъчното хапче", Зубин Мета, Даниел Баренбойм, Пол Маккартни, Стиви Уондър.