Ежедневно подхранване на дивеча започнаха служителите на Държавните ловни стопанства (ДЛС) на територията на „Северозападно държавно предприятие“ (СЗДП) - съобщиха от СЗДП - Враца. С появата на първите сериозни снегове и със закриване на ловния сезон в двете ловни стопанства  - ДЛС „Витиня“ и ДЛС „Русалка – Априлци“, се осъществява ежедневно зареждане на хранителните комплекси, оборудвани  с биотехнични съоръжения и хранилки. Храната за дивеча е предимно концентриран фураж - царевица, и груб фураж - сено и люцерна. Освен това се набляга и на поддържането на т.нар. солища, които осигуряват необходимите за метаболизма на дивеча минерални вещества.
На територията на ДЛС „Русалка – Априлци“ има два ловностопански участъка – Априлци и Черни Осъм, като състоянието на хранителните комплекси и движението на дивеча около тях се следи с камери. Сред най-многобройните животни там са елените лопатар. На територията на стопанството са разселени 27 от тях, коментираха още от СЗДП -  Враца.
Ловните надзиратели в обхвата на ДЛС „Витиня“ полагат грижи за около 30 биотехнични съоръжения, от които се подхранват благороден елен, сърна, елен лопатар, муфлон, дива свиня. Тук местообитава и единственото в България стадо от тибетски як. Първите животни са внесени от Монголия преди повече от 30 години.
За БТА от СЗДП - Враца коментираха, че освен с подхранване, служителите се занимават и с охрана на животните. Особено по време на размножителния сезон, когато малките са нападани от вълци. Територията на ДЛС „Витиня“ е трудно достъпна и това е вероятната причина там да не се засичат много бракониери, коментираха още от предприятието.