Тялото на студент от Замбия, вербуван в руски затвор и убит по-късно на фронта в Украйна, ще бъде върнато в неделя на семейството му, съобщи днес правителството на африканската страна, цитирано от Франс прес.
Двайсет и три годишният Лемехани Нейтън Ниренда, който е излежавал присъда в затвор край Москва, беше убит през септември, докато се сражаваше  на страната на руската армия.
"Тялото на Лемехани е пристигнало днес в Москва и ще бъде транспортирано до Замбия на 11 декември", заяви в парламента министърът на външните работи Станли Какубо.
Миналия месец африканската страна поиска обяснение от Русия за обстоятелствата около неговата смърт. Две седмици по-късно частната военна групировка "Вагнер" призна, че е вербувала младия мъж в затвора и заяви, че той доброволно се е присъединил към отряда, за да умре "като герой" в Украйна. На 22 септември Лемехани е бил "сред първите, стигнали до траншеите на врага, с което е доказал своя кураж и смелост", потвърди руският олигарх Евгений Пригожин - създател на "Вагнер" и близък съюзник на президента Владимир Путин.
"Руските закони допускат помилване на затворници при провеждането на специални военни операции. За съжаление, Лемехани е бил убит", обясни замбийският външен министър и добави, че скоро ще бъде обсъден и въпросът за обезщетение, което да получи неговото семейство.
Замбийските власти твърдят, че Лемехани е учил ядрено инженерство в Националния изследователски ядрен университет в Москва. През април 2020 г.  е получил деветгодишна присъда по обвинения, свързани с наркотици.