Съвместен икономически форум събра днес представители на деловите среди, държавни институции и бизнес асоциации от България и Република Северна Македония в Скопие под мотото "До един милиард и по-нататък" - препратка към преминаването на границата от 1 млрд. евро стокообмен, което се очаква да бъде отбелязано в края на 2022 г. за първи път в историята на отношенията между двете държави.
При откриването на форума министрите на външните работи Николай Милков и Буяр Османи подчертаха значимостта на проектите, които София и Скопие изпълняват в областта на енергетиката, инфраструктурата и трансграничното сътрудничество както за икономиките на двете страни, така и в по-широкия контекст на европейската свързаност на фона на предизвикателствата в международната политика и икономическата среда.
Участниците в дискусиите очертаха напредъка в работата по свързването на железопътните мрежи на България и Северна Македония и засилването на сътрудничеството в енергийната сфера чрез редица проекти, включително договореното увеличаване на капацитета за пренос на газ по междусистемната връзка "Кюстендил-Жидилово", плановете за връзка "Петрич-Струмица", както и възможността Република Северна Македония да използва капацитет от българското газохранилище в Чирен,  като начини чрез съвместни действия да се подобрят свързаността и енергийната сигурност в региона.
Кметът на Струмица, Северна Македония, Костадин Костадинов представи добрите резултати, постигнати от местните власти чрез трансгранични проекти и сътрудничество, а Янко Стоянов, експерт от българското министерство на регионалното развитие и благоустройството посочи значимостта на програмите за напредъка на общностите и намаляване на различията между регионите. Георги Алипиев, директор "Международна дейност и визови режими" от министерството на туризма на България, отправи покана към представителите на туристическия бранш от двете страни да проследят работата на 68-мата сесия на Регионална комисия "Европа" на Световната организация по туризъм, на която България ще бъде домакин през 2023 година.
Представители на ИТ сектора от двете страни привлякоха вниманието на присъстващите върху потенциала на бранша да създава добре платени работни места, да задържа младите, висококвалифицирани специалисти и да промени начина, по който регионът е възприеман.
Кирил Лазаров, президент на Македонско-българската търговска камара, която е сред организаторите на събитието, определи пред БТА форума като най-успешният, който камарата е организирала досега, и изрази задоволство от открития, ясен начин, по който бизнесът е представил от какво има нужда. Той препоръча като следваща стъпка сформирането на комисии и разрешаването на конкретни задачи.
Представители на бизнеса и от двете страни подчертаха необходимостта от облекчаване на процедурите и премахване на административни бариери.
Лазаров очерта земеделието и енергетиката като областите, към които в момента се проявява най-голям интерес за сътрудничество.
Отлични впечатления от работата на форума и изрази и Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).
Той изрази надежда за по-голяма активност на малките и средните предприятия от двете страни на границата, те да имат по-голям дял в рекордния стокообмен между България и Северна Македония и насочи вниманието към ресурсите, които биха могли да ползват по предстоящата програма за трансгранично сътрудничество.
В райони, които не са толкова добре развити, малките и средни предприятия са ключови, защото имат изключително силен социален ефект наред с икономическия, подчерта Таков пред БТА.
На форума компании от България и Република Северна Македония сключиха споразумения за сътрудничество на стойност над 3 млн. евро.