Национална превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“ инициира Главна дирекция „Национална полиция“, съобщиха от МВР. Програмата е създадена и с помощта на специалисти от министерствата на образованието и науката, на здравеопазването и неправителствения сектор. 
Целта е да бъдат информирани и предпазени младите хора от престъпления, с акцент върху трафика на хора, включително и с цел сексуална експлоатация, употреба на наркотици, престъпленията против собствеността, както и престъпленията чрез виктимизация с използване на информационно-комуникационни технологии. 
Основно програмата е насочена към ученици от гимназията. Пилотният проект на програмата е в Благоевград, където са планирани срещи с общо 773-ма ученици от 31 паралелки на 10 учебни заведения, като има амбиция тя да се осъществи и в другите областни дирекции на МВР в страната.
Според статистиката на МВР около 13.4% от престъпленията (общо 54 611) са извършени от лица на възраст между 18 и 25 години, като най-голям брой от тях са кражбите, управление на превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и престъпления, свързани с наркотици.
Младите хора са и най-силно засегнати от престъпления против личността и собствеността. Сред типичните за младежката виктимизация престъпления трябва да се посочат половите посегателства над момичета и млади жени. Те са и сред най-честите жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, която нерядко се съпътства от физическо и сексуално насилие, допълват от МВР.
БТА припомня, че полциията отчита по-малко престъпления и по-висока разкриваемост за първите шест месеца на годината. От ведомството предоставиха на медиите статистика, според която от началото на годината са регистрирани общо 41 018 престъпления, или с 3,6% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. (42 565). Разкрити са 18 147 от тях при 16 772 за шестте месеца на миналата година. Нивото на разкриваемост е 44,2%, което показва ръст с 4,8 пункта спрямо първото полугодие на 2021 г. (39,4%).