С почетното отличие „Неофит Рилски“ днес бяха отличени шестима учители и директори на училища от Русе и региона. Церемонията се състоя зала „Свети Георги“ на областната администрация в крайдунавския град. 
Наградата на името на „Патриарха на българските учители и книжовници“ e най-високото признание в образователната система, присъждано от Министерството на образованието и науката, уточни експертът по връзки с обществеността в областната администрация Георги Георгиев. Отличието се присъжда на педагогически специалисти за дългогодишна цялостна професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование. По традиция то се връчва в навечерието на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 
Предложенията за наградените са направени от Регионалното управление на образованието, учителските синдикати и работодателските организации в системата. 
Директорът на ОУ „Ангел Кънчев“ Жулиета Чавдарова получи отличието за приноса си към училището в село Бъзън, където е била директор, и за работата си за подкрепа и запазване на децата в образователната система като заместник-директор в ОУ „Алеко Константинов“ в Русе. То й беше връчено от областния управител на Русе Драгомир Драганов. 
Той отличи и директора на СУ „Васил Левски“ Мария Иванова-Тодорова за модернизиране и въвеждането на STEM обучението в учебното заведение. 
„Учителската професия е била винаги на пиадестал в българското общество. Нека младите хора, които обучавате, бъдат достойни ваши наследници“, заяви Драганов. 
Директорът на ОУ „Отец Паисий“ в Мартен Блага Найденова получи грамотата си от началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева за работата си по превенция на отпадането на децата от системата. Тя работи и по програми за иновации, стратегии за подкрепа и включване на по-голям брой ученици в извънкласни дейности. 
Д-р Георгиева отличи и директора на Детска градина „Незабравка“ Милослава Колева, която успява да запази децата в системата и да насърчи продължаването на образованието им. Инициира и редица съпътстващи игри и събития, с които ги възпитава в родните традиции и обичаи. 
„Учителската професия е призвание, с което запалвате огъня в сърцата и душите на вашите ученици и техните родители. Благодаря ви, че сте радетели на българската просвета и култура“, каза на отличените педагози д-р Георгиева. 
Председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев коментира, че обществото ни има нужда от успехите и признанието, които постигат българските учители и техните ученици днес. Той връчи наградата на старши учител по философия в МГ „Баба Тонка“ д-р Миглена Дамянова-Радойска за подготовка на ученици, спечелили множество престижни отличия от национални и международни олимпиади и състезания. Работи и по много европейски проекти. 
Заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова връчи наградата „Неофит Рилски“ на Велислав Йончев, който повече от 20 години е директор на Центъра за ученическо, техническо и научна творчество за дългогодишната работа и принос за развитието на извънкласните дейности, науката и технологиите. 
Отличените педагози благодариха за признанието на Регионалното управление на образованието, своите колеги и близки.