Президентът Румен Радев ще връчи утре националния флаг на участниците в 31-вата Българска антарктическа експедиция на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
31-вата Българска антарктическа експедиция е знаменателна, коментира преди дни пред БТА проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции.
Към Антарктида ще потегли научно-изследователският кораб с бордови номер - 421 „Св.св. Кирил и Методий“, кръстен от актрисата Мария Бакалова,  изтъкна проф. Пимпирев. Корабът е ремонтиран и предстоят изпитания в Черно море. Очаква се в средата на декември да потегли от морска гара „Варна“ в своята мисия към Ледения континент, където трябва да пристигне в началото на февруари следващата година, разказа той. Корабът с 21 души екипаж, ще бъде под ръководството на капитан втори ранг Николай Данаилов, а в екипажа му в пътуването до българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън, ще бъде и проф. Пимпирев.
Съставът на българската експедиция ще бъде от 25 до 30 души, които ще се отправят към полярната ни база на групи. Първата група предстои да замине с чилийски кораб.  Българската полярна база ще бъде открита за новия южен полярен сезон най-късно в началото на декември.
Преди дни полярниците ни проведоха тренировъчен лагер - семинар в Ахелой. В него участваха също офицерите от научно-изследователския кораб „Св.св. Кирил и Методий“, както и началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ адмирал Боян Медникаров, директорът на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, който взе участие в 28-ата Национална антарктическа експедиция.