Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева заяви по време на форум, че малките и средните фирми са ключови за зеления преход и насочването на икономиката към кръгов модел. Тя каза това на форум на високо равнище в София на тема "МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход", който е организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). БТА е медиен партньор на срещата.
Колева съобщи, че в средата на октомври предстои да бъде предложен на заседание на МС проект на стратегия и план за действие към прехода към кръгова икономика на България - 2022-2027 г. Двата документа са насочени към оценка и въвеждане на стимули за по-ефективно използване на природните ресурси, подкрепа на предприятия във финансиране на разходи за преминаване към нови модели и екодизайн на продуктите, както и анализ на възможностите за повишаване на изискванията за задължително съдържание на рециклирани материали в определени продуктови групи. Според заместник-министъра политиката трябва да се фокусира и върху премахването на бариерите пред приемането на зелени и кръгови бизнес модели. 
Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев заяви по време на форума, че бизнесът трябва да интегрира моделите на кръгова икономика, да бъде по-ресурсно ефективен и  в по-висока степен да подпомага опазването на околната среда. По тази причина са нужни политики в подкрепа на бизнеса и специално на МСП в този нелек преход, допълни той. Данчев изтъкна, че провежданата от ведомството политика в подкрепа на МСП е изцяло в синхрон с европейската, като допълни, че вече е разработена Национална стратегия за насърчаване на МСП с хоризонт 2027 г. Сред стратегическите цели той посочи повишаване на конкурентоспособността, специализацията на МСП, високотехнологичните производства. В стратегията са предвидени 6 приоритетни области на въздействие, сред които: предприемачество, достъп до пазари и финансиране, дигитализация и умения, по-добро регулиране и бизнес среда, околна среда. Мерките, заложени в стратегията, целят подобряване условията за МСП в посока по-лесен достъп и използване на разнообразни източници на финансиране, улесняване на участието в обществените поръчки. Специално внимание в стратегията е отделено на приоритетните области - околна среда и дигитализация и умения, чрез които се адресират мерки в подкрепа на МСП, допълни Димитър Данчев.