Български танцов състав от Унгария ще играе днес, 11 август, народни хора на старинния площад в Трявна. За първи път възрожденският балкански град ще приветства танцовия състав “Биляна”, който не спира да изучава, развива и разпространява магията на българския фолклор. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Танцовата трупа е на лагер у нас и за свой престой гостите са избрали възрожденска Трявна. “Всяка година организираме танцов лагер в България и този път решихме той да е в Трявна. Ще се радваме, докато сме тук, да изиграем няколко български хора, като по този начин искаме да покажем обичта, уважението и преклонението си пред магията на българския фолклор и това, което ви прави горди българи", е казал Янос Майор, основател на групата, художествен ръководител и хореограф на състава. Той е посочил, че са се свързали с кмета на Трявна Силвия Кръстева за съдействие и са получили разбиране и подкрепа за концерт на старинния площад в града. 
Юлияна Цанева от общината разказа, че българският танцов състав “Биляна” е основан през 2003 година в град Карцаг (Унгария). Танцьорите са настоящи и бивши ученици, както и преподаватели от Карцагшката Реформаторска гимназия там. Групата изучавала танци от всички фолклорни области на България, като за своята дейност е отличена с престижната награда “Про култура миноритате Хунгарие”. Тази награда се дава на изтъкнати дейци, допринасящи за съхраняването на културата на малцинствата и едновременно обогатяващи културата на Унгария. За последните 19 години съставът е участвал в различни фестивали в България, Гърция, Румъния, Сърбия, Словакия и други държави. Помощник на хореографа Янос Майор е българката Диана Добрева от Варна.
Днес фолклорният концерт започва в 19:00 ч. на площад “Капитан Дядо Никола”. Съставът ще представи четири народни танца - Завило се вито хоро, Пиринско хоро, Тракийски танц и Свищовско хоро. Танцьорите ще поздравят публиката и с две песни – една на български и една на унгарски език.
Цанева информира, че във връзка с концерта движението в района на площад “Капитан Дядо Никола” по ул. “Проф. Пенчо Н. Райков” до пресечката ѝ с ул. “Пенчо Славейков” ще бъде затворено за преминаване от 18:30 до 19:30 часа.