В Стара Загора се проведе експертно обсъждане на предстоящ проект за адаптация към климатичните промени.
По време на срещата беше представен идеен проект за инвестиционна мярка, насочена за адаптация към климатичните промени в градска среда. Обсъдени бяха конкретни идеи и се дадоха експертни мнения за реализирането на дейности в тази посока и прилагането им и на други места.
„Въздействието на антропогенния фактор върху климата на Стара Загора има значително влияние. Микроклиматичните особености в района са повлияни от площта и гъстотата на застроените територии, видоизменената постилаща повърхност, транспорта и броя на населението. Основната заплаха по отношение на изменение на климата за Стара Загора, към която е насочена инвестиционната мярка е „Градски топлинен остров“, който се формира в резултат на повишаването на температурите, особено през лятото и пропуски в градоустройството на застроената територия на града“, обобщи Георги Симеонов, директор на Дирекция „Инвестиции и европейски проекти“ на Община Стара Загора. Той допълни, че местната администрация е избрала в проекта да участва междублоково пространство от квартал „Железник“. 
Ключовите критерии за избор на мярката са тя да предпазва от рисковете на конкретните заплахи-топлинен остров и интензивни валежи, да е иновативна, да е необходимо и постижимо нейното прилагане и на други места в града, а и в други градове.
Община Стара Загора е една от осемте български общини партньори на Националния доверителен екофонд и Националната асоциация на местните и регионални власти на Норвегия в проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ на Европейското икономическо пространство (ЕИП).