Военно-историческа възстановка "Защитата на Каварна - подвиг и мъжество" ще пресъздаде драматични събития от лятото на 1877 година в морския град, съобщават от общината, която организира проявата със съдействието на регионалния клуб "46-и пехотен Добрички полк" към Националното дружество "Традиция".
Историческият спектакъл е по повод 145-ата годишнина от избухването на Каварненското въстание. Пространството пред храма "Свето Успение Богородично" ще бъде сцена на мащабната реконструкция на 23 юли от 19:00 часа, посочват от кметската управа.
Близо 100 възстановчици с оръжия и ушити по автентични образци униформи от епохата ще възкресят битката на местното население срещу развилнелите се башибозушки и черкезки орди. Историческият реализъм ще бъде постигнат и с макетни оръдия и ефектна пиротехника. В реконструкцията ще бъдат проследени всички епизоди от защитата на Каварна по време на Руско-турската война, допълват от общината.
Родолюбивите българи в Каварна, която на 7 юли 1877 година е обсадена от трихилядна орда, въстават под предводителството на местния първенец и търговец Андрей Василев - Амира.  Сред героите на въстанието е и телеграфистът Еранос Ераносян, който известява европейските консули за разграбените и опустошени селища в района и падналите близо 1000 жертви сред българското население.