Председателят на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров проведе работна среща с представители на туристическия бранш от област Шумен. В дискусията участваха депутатът и член на Комисията по образование и наука Антония Димитрова, областният управител д-р Владимир Йолов и заместникът му Николай Колев. 
На срещата са обсъждани предстоящи промени в Закона за браншовите организации и възможностите за развитие на туризма в Шуменско. „Целта на посещението ми е да видя какво е мнението на бранша и бизнеса относно идеята за създаването на нова браншова организация. Ще проведа над 20 подобни срещи в различни области. Искаме да разберем какво мисли бизнесът по предстоящите законодателни промени в сектора“. Това каза Димитров пред репортер на БТА след края на срещата. 
„Искаме да създадем единна браншова организация в туризма, която да помогне за комуникацията между държавата и бизнеса, да генерира средства за съответната субсидия от страна на държавата за реклама по регионите, да подпомогне обучението на кадри и да подобри цялостната картина на туризма. В момента има 211 организации в областта на туризма. Допълнително поговорихме и за новия закон за туризма, който започваме да пишем“, отбеляза Димитров. 
По думите му на срещата са споделени проблеми в областта на туризма, които са идентични в цялата страна, трупани с десетилетия - недостатъчна реклама, дефицит на кадри, недостатъчно развитата инфраструктура. Ако обектите са по морето и планината, има и проблеми свързани със сезонния характер, но в Шумен те са целогодишни. „Най-трудно решим е проблемът с кадрите. Имаме демографски срив. Трябва да върнем вярата на работещите в сектора и да им повишим доходите“, каза  Димитров. 
„Относно подобряването на рекламата, за вътрешния пазар е заложено българите да преоткриват все повече вътрешността на страната и туристически обекти. За чуждестранните туристи рекламата е национална. Имаме 18 млн. лв. по бюджет за национална реклама, с около два млн. лв. повече от миналата година. Имаме нужда от нови методи. Работим усилено и по дигитализация, и нови способи за реклама“, каза Димитров. 
Той отбеляза, че друго направление, по което се работи и вече има предложение, е свързано с възстановяването на  ученическите обиколки по националните ни туристически обекти, които да бъдат платени от държавата. Според него така ще се създаде устойчиво търсене към българския туристически продукт. 
По думите му през много комисии в Народното събрание "мина законът за старите български столици". Проектозаконът предвижда определяне на отделен статут за Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, както и допълнително финансиране за трите града.