Ежегодната изложба - „ГрадскАБуква II“ (проект, посветен на 24 май), организирана от Националната художествена академия (НХА и Катедра „Плакат и визуална комуникация“ тази година фокусира вниманието на зрителя върху наглед рутинни, познати изображения, ситуации от градската среда, в която живеем. Всички те обаче, погледнати под друг ъгъл, изведнъж разкриват простата и очевидна истина – буквите са навсякъде покрай нас. Достатъчно е умът да потърси – и ето, дървото в съседния двор или пързалката на детската площадка отсреща вече са букви, толкова познати и разпознаваеми за всеки. Привидната хаотичност на знаците от кирилската азбука, изведени на базата на „хванатите“ от авторите градски кадри, всъщност се организират в една забележителна хармония, напълно отразяваща задъхания пулс на съвременното ни битие, разказват от НХА.
Освен експонирането върху оградата на Ректората на НХА в София, за първи път изложбата ще бъде представена и в Бургас, на емблематичния площад „Тройката“ – място, където тя ще може да бъде видяна и съпреживяна както от жителите, така и от гостите на града.
Традиционно посветена на 24 май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, тази година изложбата е също и част от редицата събития, честващи 125-годишния юбилей на НХА. Участници в проекта са студенти от трети и четвърти курс на специалност „Плакат и визуална комуникация“ – София и филиала в Бургас.