Microsoft Corp. приключи сделката по покупката на глобалната професионална мрежа LinkedIn на цена от 26.2 млрд. долара. Тя се превърна в най-голямото придобиване в историята на Microsoft.

Американската технологична компания обяви покупката на социалната мрежа още през юни 2016 г. По-рано тази седмица дружеството получи последните необходими административни разрешения от Европейската комисия.

Придобиването на LinkedIn обединява "водеща компания в света в областта на облачните услуги и водеща глобална мрежа от специалисти, за да се осигури по-взаимосвързан, ефикасен и разумен процес за нашите клиенти", пише изпълнителният директор на Microsoft Сатия Nadella в своя блог.

Надела обяви плановете на LinkedIn за интегриране в продуктите на Microsoft. Сред тях – интеграция на LinkedIn с Microsoft Outlook и Office пакета, а също и възможността за създаване на чернова в Word за актуализиране на профила.

Ръководителят на LinkedIn Джеф Уейнър, който ще остане начело на компанията, отбелязва, че сделката с Microsoft „ще ускори изпълнението на нашата мисия за съединение на професионалисти по целия свят.”