Чужди болници могат да започнат масово да връщат наши пациенти. Причината са борчовете на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към клиники в ЕС, които все още не са платени, съобщава „Телеграф”.„Заради тях недоверието към страната ни расте и съществува реален риск лечебници от страни като Германия и Англия да започнат да отказват лечение на наши пациенти”, съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. В организацията вече са получили сигнали за отказ за приемане на нашенци.

Общата сума, която НЗОК дължи на чужди клиники за лечение на българи, надхвърля 130 млн. „Сумата, която е дължима само по падеж, е около 60 млн. Това са т.нар. просрочени задължения, по които вече започват да текат и лихви”, посочи Хасърджиев. Той уточни, че по силата на европейското законодателство срокът, през който държавите трябва да се разплатят помежду си, е 18 месеца. След него започват да текат и лихвите. През следващата година се очаква към тази сума да се прибавят още 70-75 млн., така че през цялата 2016 година общите дългове на касата ще надхвърлят 130 млн.”, разясни Хасърджиев. 

„Освен дълговете на НЗОК много по-големият проблем засяга българските пациенти. При нас вече постъпват сигнали, че лечебни заведения в някои държави отказват да приемат български пациенти поради факта, че има неизплатени суми към тях”, коментира той.

За опасността чужди клиники да връщат наши пациенти признава и шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов, става ясно от скорошна стенограма на Надзорния съвет на фонда, в която той заявява: „В Европа здравноосигурителните каси, фондовете, казват на лечебните си заведения, когато става въпрос за български граждани, еди-какво си, защото не им плащаме. А ние си мислим, че отлагаме. Трябва да го знаем и да го имаме предвид”.